Szerelmes dalt énekelnek a siket ezerlábúak
Címlap / Kütyü és tudomány / Szerelmes dalt énekelnek a siket ezerlábúak

Szerelmes dalt énekelnek a siket ezerlábúak

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-08-09

Német és belga biológusok kiderítették, hogyan hódítják meg szívük hölgyét az ezerlábúak: annak ellenére, hogy hallószervük nincsen, a hangadás vezet célra. 

 

Az ezerlábúak egyik csoportja, a gömbsoklábúak összegömbölyödik, ha veszélyt észlel. Kemény páncéljuk így biztos védelmet nyújt a ragadozók ellen. A párzásnál azonban a hímnek meggyűlik a baja az összegömbölyödött nősténnyel. Thomas Wesener, a Bonni Zoológiai Kutatóintézet biológusa és kollégái a Naturwissenschaften című folyóiratban írták le, hogyan győzik meg a hím gömbsoklábúak partnerüket a védekező póz feladásáról.

Az állatok zajt keltenek azáltal, hogy utolsó pár lábukat a páncéljukhoz dörzsölik. A keletkező hangok a szöcskék által keltetthez hasonlóak. Amennyiben a hím eltalálja a megfelelő hangsort, a nőstény kigömbölyödik a védekező pózból - írja a Der Spiegel című német lap internetes kiadása.


Hallani hallószerv híján nem hallja a dalt, de mivel a hím közvetlenül a közelében zendít rá, érzi a keletkező rezgéseket. A kilenc vizsgált gömbsoklábú fajnál az dallam mintája egyértelműen különbözött egymástól, tehát ugyanazon faj ezerlábúi így egymásra találnak.

A most megjelent tanulmány Ulrich Haacker német zoológus munkájára támaszkodik, aki már 1972-ben Dél-Afrikába utazott gömbsoklábúak megfigyelése céljából. Hangfelvételekkel, csaknem 80 tartósított ezerlábúval és egy kutatási naplóval tért vissza Németországba. Mindez azonban több mint harminc évig pihent egy láda mélyén, Haacker ugyanis röviddel visszatérése után meghalt leukémiában.

Néhány évvel ezelőtt Thomas Wesener kézhez kapta a tartósított ízeltlábúakat és a dokumentumokat. Haacker egykori tanítványa, Stefan Fuchs őrizte meg a ládát, és ő lett figyelmes Wesener újonnan felfedezett madagaszkári gömbsoklábúakról publikált cikkére. Így végül kiértékelték a hetvenes években gyűjtött anyagot a siket ezerlábúak szerelmes dalairól.

 
 
[ 2039 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x