A földműves életmódra váltás vezetett a foghíjassághoz...
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / A földműves életmódra váltás vezetett a foghíjassághoz

A földműves életmódra váltás vezetett a foghíjassághoz

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-22

A modern ember állkapocs- és foghíjproblémái valószínűleg a földműves életmód következményei. 


Rendezvénynaptár
Brit kutatók szerint az állkapocs azt követően rövidült meg és szélesedett ki, hogy az ember átállt a földművelő és állattenyésztő életmódra.

A jelenség hátterében valószínűleg az áll, hogy a földművesek étele már jobban feldolgozott volt, mint a vadászoké és a gyűjtögetőké, így csökkent az állkapocs terheltsége - fejtette ki Noreen von Cramon-Taubadel, a Kent Canterbury Egyetem munkatársa az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt tanulmányában.

Cramon-Taubadel a világ különböző területeiről származó, összesen tizenegy korai emberi populáció tagjainak múzeumokban lévő maradványait vizsgálta meg. Hatan földműves, öten pedig vadászó és gyűjtögető életmódot folytattak. A vadászok és gyűjtögetők állkapcsa hosszabb és szűkebb volt, mint a többieké.

Vélhetően a földműveseknek már rövidebb ideig és kevésbé intenzíven kellett megrágniuk az ételt. Ez a csökkent biomechanikus terheltség vezetett az állkapocscsont megváltozásához. Megrövidülése miatt kevesebb hely maradt a fogaknak, ezért alakulthatak ki a ma gyakran megfigyelhető foghíjak.


 
 
[ 1271 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x