A neandervölgyi ember feloldódott a modern emberben
Címlap / Kütyü és tudomány / A neandervölgyi ember feloldódott a modern emberben

A neandervölgyi ember feloldódott a modern emberben

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Az emberi populációk kulturális és biológiai evolúcióját a legutóbbi jégkorszak során vizsgáló komputeres modellek új támpontokat szolgáltatnak arra, hogy miért halt ki a neandervölgyi ember; az Arizonai Állami Egyetem, valamint a Coloradói Egyetem antropológusai kutatásaikról a Human Ecology című folyóiratban számoltak be. 

"Ahhoz, hogy jobban megérthessük a humán ökológiát, s különösen azt, hogy miként fejlődtek a vadászó-gyűjtögető népesség különböző populációi a késő pleisztocén időszakában (128 ezer és 11,5 ezer évvel ezelőtti periódusban) Eurázsia nyugati részén, három evolúciós rendszert vizsgáltunk: a biológiait, a kulturálist és a környezetit" - hangsúlyozta Michael Barton, az Arizonai Állami Egyetem antropológusa, a számítógépes modellezés régészeti alkalmazásának szakértője.

A multidiszciplináris kutatócsoport régészeti leletek alapján igyekezett feltérképezni, hogy az éghajlatváltozás hatására miként változott a különböző emberi populációk viselkedése több mint százezer év leforgása alatt. A vizsgálatok kimutatták, hogy az egyre hidegebbé váló klíma hatására a vadászó-gyűjtögető közösségeknek, beleértve a neandervölgyi embert és a Homo sapiens elődeit nagyobb területeket kellett bejárniuk élelem után kutatva - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.


A nagyobb mobilitás gyakoribb találkozást és kereszteződést eredményezett a Homo sapiens és a Homo neanderthalensis között.

"Sokáig azt feltételezték, hogy a neandervölgyi ember képtelen volt alkalmazkodni és alulmaradt a fejlettebb modern emberrel szemben a forrásokért vívott versengésben. Vizsgálataink arra engednek következtetni, hogy a neandervölgyi ember sokkal mobilabb, rugalmasabb és ötletesebb volt, mint eddig hittük. Bebizonyosodott az is, hogy állták az éghajlatváltozás csapásait, s amikor találkoztak a sokkal nagyobb lélekszámú modern emberrel, ismét csak alkalmazkodtak" - emelte ki Julien Riel-Salvatore antropológus, a Coloradói Egyetem docense, hozzátéve, hogy a Homo sapiens lehetséges társként tekintet a neandervölgyi emberre. Így az idők folyamán a Homo neanderthalensis egyszerűen "feloldódott" a sokkal nagyobb lélekszámú Homo sapiens népességében.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2493 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x