Memóriabarát fehérje
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / Memóriabarát fehérje

Memóriabarát fehérje

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-07

Npas4-nek nevezik és a memória barátja. A bostoni Mit (Massachusetts Institute of Technology) kutatói azonosították egerekben. Mint ahogy leírják a Science-ben megjelent tanulmányukban, a fehérje segít az agynak megőrizni hosszú ideig az átélt dolgokat. 


Rendezvénynaptár
Az Npas4 protein alapvető szerepet játszik az agynak egyik részében, a hippocampus CA3 zónájában, amely az úgynevezett kontextuális emlékezet központja. Ez azokból a hosszantartó emlékekből áll, amelyek egy megélt történésből születnek, mint ahogy a laboratóriumi egereknek segít abban, hogy emlékezzenek, hogyan szöktek meg a labirintusból, miután megtalálták a menekülés útját.

A kutatók egy sor kísérletet végeztek genetikailag módosított egerekkel, így fedezték fel,hogy az Npas4 az első kapcsoló, amely beindítja a DNS számos génjét, elsősorban a "gyors kifejezés",
(IEGS-Immediate Early Gens) génjeit, amelyek szükségesek az ilyenfajta elsajátításhoz.
Ennek kimutatásához elég volt mesterségesen kikapcsolni az Npas4-et és a rágcsálók, megfosztva a fehérjétől, nem emlékeztek a labirintusból kivezető útra. Viszont gond nélkül visszanyerték emlékezetüket, amikor a kapcsolót újra aktiválták.
 
 
[ 1152 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x