Dinoszauruszok "gyorsforgalmi útját" tárták fel Colorado-államban...
Címlap / Kütyü és tudomány / Dinoszauruszok "gyorsforgalmi útját" tárták fel Colorado-államban

Dinoszauruszok "gyorsforgalmi útját" tárták fel Colorado-államban

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-22

Dinoszauruszok "gyorsforgalmi útját" tárták fel amerikai paleontológusok Colorado államban, a "főútvonalat" az őshüllők 98 millió évvel ezelőtt használtak. 

 

Dinoszauruszok "gyorsforgalmi útját" tárták fel Colorado-államban

 Dinoszauruszok "gyorsforgalmi útját" tárták fel amerikai paleontológusok Colorado államban, a "főútvonalat" az őshüllők 98 millió évvel ezelőtt használtak.

A felfedezésről a Cretaceous Research című folyóirat februári számában jelenik meg tanulmány.

"A  gyorsforgalmi út Colorado észak-keleti részén, Boulder mellett kezdődik, és keletre, Új-Mexikó középső részén, Tucumcari mellett fejeződik be" - magyarázta Martin Lockley, a tanulmány társszerzője. Hozzátette, hogy a kréta korban ez tengerparti síkság volt. Az útvonal a Niobrara-tenger, a kréta korban az észak-amerikai kontinenst kettéosztó beltenger mellett húzódott, a környezet a jelenkori Mexikói-öböl térségére emlékeztetett - olvasható a  Discovery News hírei között.

A kutatók 350 fosszílizálódott lábnyomot fedeztek fel, amelyeket többféle dinoszauruszfaj egyedei, valamint krokodilok és pteroszauruszok, azaz "szárnyas gyíkok" hagytak hátra. A korábban a térségben felfedezett lábnyomokkal együtt számuk meghaladja az ezret.

Az Ornithopoda (madárlábúak) alrendjébe tartozó növényevő dinoszauruszok, nagy valószínűséggel az Iguanodonokhoz hasonlatos, nagytestű őshüllők voltak a "gyorsforgalmi út" leggyakoribb használói. Jellegzetességük a nagy, hegyes hüvelykujjtüske volt, amelyet feltehetően a ragadozók elleni védekezésre és az élelem összegyűjtésére használtak.

Megfordultak itt a 9 méteres ankiloszaurusz, valamint a struccokra emlékeztető Ornithosauria (madárutánzó gyíkok) képviselői is, de találtak 4 méteres krokodiltól származó lábnyomokat is.

"A különböző vízátfolyások, a vizes környezet kedvezett a krokodiloknak, így a dinoszauruszok igencsak szaporázhatták lépteiket. Az állatok vélhetően korcsoportokba tömörülve vándoroltak, új élelemforrások után kutatva. Az útvonal déli részén több volt a fiatal és fiatal felnőtt állatoktól származó lábnyom. Az ifjaktól származó lábnyomok aránya élesen csökkent az útvonal közepén, és gyakorlatilag eltűnt északon" - fejtegette Martin Lockley.

A paleontológus reményei szerint további fosszílizálódott lábnyomokat sikerül feltárni, amelynek segítségével még többet tudhatnak meg a "gyorsforgalmi útról", valamint a dinoszauruszok krétakori szokásairól.


 
 
[ 2203 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x