A csimpánzok rövidtávú memóriája jobb az emberénél
Címlap / Kütyü és tudomány / A csimpánzok rövidtávú memóriája jobb az emberénél

A csimpánzok rövidtávú memóriája jobb az emberénél

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-06-05

A csimpánzok talán okosabbak, mint gondolnánk, a rövidtávú memóriájuk legalábbis jobb az emberénél - állítja egy japán kutató. 

 

A Kiotói Egyetem Főemlőskutató Intézetének tudósa, Macuzava Tecuro az Amerikai Tudományos Ismeretterjesztő Társaság (AAAS) bostoni kongresszusán ismertette kutatásait. A videón is bemutatott kísérletben az Ajumu nevű csimpánz figyelemre méltó képességről tett tanúbizonyságot. Egy képernyőn véletlenszerűen jelentek meg és tűntek el előtte számok egytől kilencig. A csimpánz a számok feltűnésének helyét és felbukkanásuk sorrendjét is fel tudta idézni. Ajumu a számok sorrendjével is tisztában van 1-19-ig: anélkül, hogy megmutatták volna neki, növekvő sorrendben érintette meg a számjegyeket - számolt be tapasztalatairól Macuzava.
 
 
A japán tudós az előadásán megjelent kollégák és újságírók előtt mosolyogva jegyezte meg, hogy egy átlagember a látottakat nem tudná Ajumu után csinálni. Ilyesmire csak az olyan súlyos rendellenességgel küzdő emberek képesek, mint például az autisták. A kutatás szerint viszont hat csimpánz közül hat képes kilenc szám helyére és sorrendjére visszaemlékezni a felmutatás után. 
 
Macuzava szerint ez a remek rövidtávú (más szóval "dolgozó") memória segíti a csimpánzok túlélését a vadonban, ahol gyakran kell gyors és összetett döntéseket hozniuk. A dolgozó memória a rövidtávú memória aktív formája, egy "mentális munkaterület", amely lehetővé teszi, hogy az agy egyszerre több gondolattal foglalkozzon. A csimpánzok például így navigálnak a fák ágai között, és ennek segítségével döntenek arról, mit tegyenek, amikor állatcsoportok kerülnek szembe egymással.
 
Macuzava előadását a Live Science tudományos honlap ismertette.

 
 
[ 2300 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x