Új generációs napelemes mobil töltő?
Címlap / Kütyü és tudomány / Új generációs napelemes mobil töltő?

Új generációs napelemes mobil töltő?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-05-30

Az új generációs napelemek a napfény sokkal szélesebb spektrumát használják elektromos energia előállításához és egy zsebben elférő mobil töltő méretében is képesek egy USB adapterével összemérhető töltőáramot biztosítani. 

 

A mobil eszközök működéséhez energia szükséges. Intenzív használat mellett azonban még a legkiválóbb készülékek is hamar lemerülnek – feltöltés nélkül általában nem bírják egy napnál tovább. Mit tehetünk, ha napközben, útközben lemerült a készülékünk és nincs a közelben konnektor, ahol feltölthetjük?

Ilyenkor jönnek jól a hordozható töltők – külső akkumulátorok. Ezek mérete praktikus és kényelmi okokból sem lehet nagy. Néhány éve már léteznek olyan változatok is, amelyek beépített napelemet tartalmaznak. A legtöbb esetben viszont ezek a néhány cm2 felületű napelemek olyan kevés energiát voltak képesek előállítani, amivel nagyon hosszú idő – sokszor napok – alatt tudták csak feltölteni az akkumulátort. Ennek oka, hogy a széles körben használt napelemek hatásfoka nagyon alacsony. Ami persze nem jelentene gondot akkor, ha egyszerűen megnövelhetnénk a napelem felületét és máris rendelkezésre állna a kívánt teljesítmény. Egy hordozható eszköznél azonban ezt nem tudjuk megtenni, itt az adott felület méretéhez igazodó napelemet lehet csak használni.

A problémát az új generációs, nagy hatásfokú - „high efficiency” - napelemek oldották meg. A technológiát az amerikai SunPower cég dolgozta ki. Sikerült olyan napelem cellákat ipari mértekben előállítaniuk, amelyek hatásfoka csaknem másfélszerese a hagyományos napelemekének. Azaz ugyanakkora felületen közel 50%-kal több elektromos energiát tudnak termelni.Az új napelemek a napfény sokkal szélesebb spektrumát használják elektromos energia előállításához és egy zsebben elférő mobil töltő méretében is képesek az USB adapterekével már összemérhető töltőáramot biztosítani. E nagy hatásfokú napelemek felhasználásával olyan mobil töltőket lehet előállítani, amelyeken már nemcsak díszítésként van napelem, hanem praktikusan használhatók is, amikor kirándulunk, utazunk, horgászunk.

Az új generációs, a korábbiaknál sokkal nagyobb használati értékkel bíró napelemes töltők már megjelentek a piacon. A ViatorPower márkanéven, Magyarországon is forgalmazott napelemes mobil töltőkbe a gyártás során kizárólag nagy hatásfokú napelemeket építenek be. A márka kínálatában megtalálható az elegáns, kecses, női változattól a robosztus, víz- és ütésálló túraváltozatig többféle kialakítású modell. Utóbbi, a Viator Explorer például olyan napelemes USB töltő, amelynek felülete kisebb, mint egy A5-ös papírlap és 3,3 wattos napeleme már 7…9 óra alatt fel tudja tölteni a 3.000 mAh-ás akkumulátort. Ennyi energia pedig már nemcsak egy iPhone, vagy más okostelefon egész napi működéséhez elég, de akár egy tablet jó néhány órányi intenzív használatát is lehetővé teszi – akár a strandon, kempingben, vagy kerékpározás közben is.


 
 
[ 645 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x