Prosztatanap Európában
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / Prosztatanap Európában

Prosztatanap Európában

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-19

Magyarországon évente mintegy 2700 új prosztatarákos megbetegedést diagnosztizálnak 


Rendezvénynaptár
Az Európai Urológus Társaság 2004-ben döntött úgy, hogy minden európai országban szeptember 15-én prosztatanapot szerveznek. A figyelemfelhívás magyar vonatkozása, hogy a férfiakat sújtó daganatos betegségek közül a harmadik leggyakoribb halálok a prosztatarák.

A prosztatarák az idősebb férfiak betegsége, 50 évesnél fiatalabb korúaknál ritkán fordul elő. Előfordulásának gyakorisága a korral nő, a gyakorisági csúcsot a 75. életévben éri el.

A rendszeres urológiai szűrés 50 éves kor felett mindenképp indokolt, továbbá figyelni kell azokra a tünetekre, amelyek jelezhetik a betegség előfordulását. Számos olyan rizikófaktor van, amelyek növelik a betegségre való hajlamot.

Dohányzás, helytelen táplálkozás, kevés mozgás
Elsősorban azoknál jelentkezik jelentős hajlam a betegségre, akiknek a felmenői között előfordult már hasonló eset, de a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás és az elhízás is növeli a prosztatarák kialakulásának valószínűségét. A gyakori, vagy éppen a nehézkes, a fájdalommal járó vizelés, vagy a gyenge vizeletsugár mind olyan jel, amely észlelésekor érdemes szakemberhez fordulni. Ma már különösen a korai stádiumban – a hormonkészítménnyel történő kezelés hatástalansága esetén – a betegség megfelelő kemoterápiával is jól kezelhető.

Jelentős előrelépés viszont, hogy a korábban alkalmazott kemoterápiás kezelésekhez képest, az Európai Urológus Társaság ajánlásában szereplő taxán terápia is alkalmazható.
Noguchi Porter Novelli

 
 
[ 592 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x