Kincs ami van!
Címlap / Kütyü és tudomány / Kincs ami van!

Kincs ami van!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-07-26

A már közelgő Nemzetközi Oszteoporózis Világnapra is tekintettel számoltak be a csontritkulás terápiájában áttörést hozó új készítményről 


Rendezvénynaptár
A már közelgő Nemzetközi Oszteoporózis Világnapra is tekintettel számoltak be a csontritkulás terápiájában áttörést hozó új készítményről.

A már hazánkban is törzskönyvezett készítmény az első olyan gyógyszer, ami nem pusztán megállítani képes a csontritkulást, de vissza is tudja építeni a már károsodott csontokat. A viszonylag rövid idejű kezelés után az elért pozitív hatások tartósan megmaradnak.


A csontritkulás a szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek mellett a legjelentősebb népegészségügyi probléma, Magyarországon a lakosság közel 10 százalékát is érintheti. A csontritkulás a csonttömeg fogyását, a csontszerkezet károsodását, illetve a csontok törékennyé válását jelenti. A leggyakoribb következmények a csigolya, csípőtáji és alkartörések, melyek visszafordíthatatlan életminőség-romláshoz vezethetnek.

Magyarországon a mozgássérült emberek mintegy 30 százaléka csontritkulás miatt válik tartósan mozgássérültté! Ezzel a betegség a súlyos fogyatékosság előidézésének okai között a második helyet foglalja el. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezek az emberek már a nyugdíjkorhatár előtt munkaképtelenné válnak, újabb súlyos terhet róva ezzel az amúgy is alulfinanszírozott ellátási rendszerre.

ÚJ TERÁPIÁS LEHETŐSÉG

A teriparatid a posztmenopauzális korban lévő nők számára a súlyos oszteoporózis kezelésében új mérföldkövet jelentő készítmény. A kezelésére eddig kifejlesztett és jelenleg is használt terápiák megoldást nyújtanak a betegség előrehaladtának, rosszabbodásának késleltetésére vagy megakadályozására; hatásuk azonban erősen korlátozott a már kialakult csontritkulás és károsodott csontszerkezet esetén, azoknál a betegeknél, akik kettő, vagy több törésen is átestek.

A teriparatid, PTH-1-34 egy, az emberi szervezetben megtalálható, a csontképződést serkentő anyag biotechnológiával előállított mása, így elmondható, hogy fiziológiás hatásmechanizmusú. Az ajánlott, maximum 18 hónap hosszúságú kezelést követően a terápiás hatás – a csonttömeg növekedése, fájdalom csökkenése – hosszú távon, évekig fennmarad.

A most bejelentett gyógyszer egyedülálló terápiás előnyökkel rendelkezik:
1. Az első és egyetlen készítmény, amely már rövid idő alatt serkenteni képes az új csont képződését, növeli a csont mennyiségét, javítja a károsodott csontszerkezetet, megfordítva a súlyos csontritkulás lefolyását,
2. jelenleg nincs más hasonló hatású készítmény,
3. jelentősen csökkenti a csonttörések kockázatát és a szövődmények előfordulását,
4. hatása független a beteg életkorától, a betegség súlyosságától és az előzetes csigolyatörések számától,
5. a kezelés súlyos, többszöri törésen átesett betegeknél eredményesen csökkenti az újbóli törések kockázatát,
6. a készítmény – a középsúlyos és súlyos csigolyatörések megelőzésével – csökkenti a betegek hátfájásos panaszait és a testmagasság csökkenését is, valamint a gyógyszer hátfájás csökkentő hatása a kezelés felfüggesztése után is tartósan fennmarad,
7. a kezelés biztonságos és jól tolerálható.

A gyógyszer természetéből adódóan – biotechnológiával előállított bonyolult fehérjemolekuláról van szó – orálisan nem adagolható, hiszen a gyomor lebontaná a fehérjét. Így a hatóanyag előre töltött szubkután injekcióban kerül forgalomba, melynek használata kényelmes és egyszerű alkalmazást tesz lehetővé az erre a célra szolgáló „pen”, injekciós toll használatával.

Az új hatóanyag az eddigi kezelésekhez képest gyorsabb és jelentősebb mértékű, valós csontsűrűség növekedést eredményez, amely már a kezelés harmadik hónapjában kimutatható. A kezelés:
• 90 százalékkal csökkenti a középsúlyos és súlyos csigolyatörések előfordulásának kockázatát
• 77 százalékkal csökkenti a többszörös csigolyatörések előfordulásának kockázatát
• 65 százalékkal csökkenti az összes új csigolyatörés előfordulásának kockázatát
• 53 százalékkal csökkenti az új, nem vertebrális törések előfordulásának kockázatát, amely már a kezelés 9. hónapjától megnyilvánul.

Az Európai Unió számos tagállamában már forgalmazott és kiemelten támogatott gyógyszerről van szó. Várhatóan, a már itthon is törzskönyvezett készítmény hamarosan elérhetővé válik a valódi csontképző kezelésre váró, súlyos oszteoporózisban szenvedő magyar betegek számára is, akik más kezelési alternatívában jelenleg nem részesülhetnek.
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 686 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x