Mi az a Sclerosis Multiplex?
Címlap / Kütyü és tudomány / Mi az a Sclerosis Multiplex?

Mi az a Sclerosis Multiplex?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-28

A betegségről a klinikum azt tartja: gyógyíthatatlan. Nézzük, mit mond róla az akadémikus orvostudomány! A sclerosis multiplex szó szerinti jelentése: sok heg. 

A sclerozis multiplex a központi idegrendszer (agy és gerincvelő) betegsége.
Az SM gyulladásos demyelinizációs (velőtlenedés) betegség. A myelin az a zsíros anyag, mely befonja és szigeteli az idegeket. Viselkedése az elektromos vezetékek szigetelő borításához hasonlítható. Lehetővé teszi, hogy az ideg gyorsan közvetítse az impulzusokat az agy és az idegvégződések között. Ezeknek az impulzusoknak a gyors és hatékony eljuttatása megfelelő idegvégződéshez eredményezi, hogy kis tudatos odafigyeléssel egyenletes, gyors és koordinált mozdulatokat tudunk végezni. A sclerozis multiplexben a myelin hiánya (demyelinizáció) következtében megszakad az  idegek elektromos impulzus továbbítási  képessége ( az agyban és az agyból), és ez az, ami az SM tüneteit okozza.. Azok a helyek, ahol hiányzik a myelin  (plaque – folt vagy lesion – károsodások), tapintással megkeményedett (heges) területekként érzékelhetők: a sclerozis multiplexben ezek a hegek eltérő időpontokban és az agy, ill. gerincvelő más-más területein jelennek meg. A sclerosis multiplex  szó szerinti jelentése: sok heg. „  (Események  97. ápril.)


Az 1993-ban kiadott Nagy Egészségkönyv  302. oldalán az SM-ről  többek között ezt olvashatjuk:
Okok:  A betegség hátterében az  idegrostok velős hüvelyeinek foltos szétesése, pusztulása áll. A „myelin”-nek szerepe van az idegek tápanyagokkal történő ellátásában, ill. az idegi ingerületek  tápanyagokkal történő ellátásában, ill. az idegi ingerületek tovavezetésében. A károsodások az agy és a gerincvelő különböző helyein jelentkezhetnek, de vissza is fejlődhetnek. Amennyiben a myelinhüvely pusztulásával maga az ideg is sérül, úgy a tünetek egy része maradandóvá válik. 
Egyelőre ismeretlen, mi okozza ezt a velős hüvelyt károsító folyamatot. Valószínűleg – hatásukat évek hosszú során kifejtő – „igen lassú”  vírusok a kórokozók.
Megelőzés: nincs rá mód.
Kezelés:
a sclerózis multiplex nem gyógyítható.  A gyógytornának központi jelentősége van. .. A betegség fellobbanása idején kortizontartalmú gyógyszerekkel enyhíthetők a tünetek. Tudnunk kell azonban, hogy ezeknek a szereknek komoly mellékhatásai is vannak, és tartós  szedésük esetén hatásuk csökken. Esetenként izomlazító gyógyszerek (mint pl.Baclophen) megkönnyebbüléshez vezetnek, más esetekben azonban fokozzák a panaszokat.”

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 12384 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x