Buja formák, egzotikus izgalom: a chippendale
hirdetés
Címlap / Otthon / Buja formák, egzotikus izgalom: a chippendale

Buja formák, egzotikus izgalom: a chippendale

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-06-22

A chippendale a rokokó bujaságát ötvözi a keleti világ művészetével, s számtalan új bútortípust hozott létre. A chippendale bútorok ma is keresettek, és kuriózumnak számítanak. 


Rendezvénynaptár

A chippendale névadója
Thomas Chippendale (1718–1779) fafaragóból lett híres angol bútortervező, a 18. századi bútorgyártás egyik legnagyobb alakja, aki 1754-ben könyvet adott ki bútorterveiről (The Gentleman and Cabinet-Maker’s Director).  A keze alatt született termékek egyúttal új stílus elnevezésévé is váltak: a chippendale termékek a 19. században kezdtek a gyűjtők közt népszerűvé válni.

Érdekesség, hogy a chippendale egyúttal az első olyan bútorstílus, amelyiket egy bútorkészítő mesterről neveztek el, és nem egy átfogó stílusirányzatról (pl.barokk). 

 

Helyi rokokó
Ami a franciáknál a rokokó stílus néven ismert, az az angoloknál György kor, illetve  chippendale néven ismert. 

A rokokó a XVII. század virágzó stílusirányzata, díszítőrendszere, amely Franciaországból indult el, neve pedig a francia kagyló („rocaille” )szóból származik, utalva a stílus jellegzetes díszítő motívumára. A rokokó a főúri osztályok luxus és elegancia iránti igényét hivatott kielégíteni, és a kisebb kastélyokra, polgári otthonokra, szalonokra volt jellemző.

Jellemző motívumai még: a puttók (pufók angyalkák), virágok, indák, a C és S vonalak és aranyozás alkalmazása, a bútorok pedig rendszerint valamilyen egzotikus fafajtából készültek.

A mahagóni stílus
Az 1760-as évektől az afrikai mahagóniféleségek importjának köszönhetően e fafajta a bútorgyártásban is megjelent, és a gazdag polgári miliők divatfájává vált. A Thomas Chippendale-ről elnevezett stílust gyakran hívják mahagóni-stílusnak is. (A cikk nem ért véget. Lapozzon tovább!)
Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 14147 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x