HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-05-23
Címlap / Otthon / Ki a Mikulás?

Ki a Mikulás?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-05-23

Talán éppoly mesebeli alak, mint a Télapó? Csak egyszer így, másszor úgy nevezhetjük? Nem, nem! A Télapó csak a mesében, kedves történetekben létezik. Nem más, mint a tél megszemélyesítése. A Mikulás azonban egy valóságos történelmi személy beceneve.  

 
(Szent) Miklós 280-ban született, és 343-ban hunyt el. Pap, majd püspök volt a kisázsiai Myra városában, mely ma Törökország területén található. 303-ban Diocletianus római császár keresztényüldözése idején börtönbe zárták. 313-ban szabadult, amikor Nagy Konstantin lett az uralkodó. Ennyit tudnak róla a történészek.

Igen sok legenda tette színessé a középkorban élettörténetét. A legendák természetesen sosem légből kapottak. Kifejeznek valamit egy ember egyéniségének legfontosabb vonásaiból. A Miklós püspökről szóló történetek mind arról tesznek bizonyságot, hogy a püspök híres volt jótékonyságáról.

Legnevezetesebb legendája szerint egy szegény család három lánya nem tudott férjhez menni, és erkölcsi züllés fenyegette őket. Erre a szent püspök három zsákocska aranyat dobott be nekik éjnek idején, amikor senki sem láthatta. Jócselekedeteit mindig titokban tette, így is ki akarta fejezni, hogy nem a maga, hanem Jézus nevében teszi a jót.

"Szent Miklós legendájának egyik változata szerint, amikor a megajándékozott legkisebb lány éppen akkor tette a harisnyáját a kéménybe száradni, amikor Miklós püspök abba beleejtette és az ajándéka pont a harisnyájába esett. A névtelen jótevőről elterjedt a szóbeszéd, hogy a mindig hóborította Taurus hegységből, maga a "Télapó" volt az ajándékhozó. Azonban mégis kitudódott a titok, hogy a jótevő nem más, mint maga Miklós a város keresztény püspöke. A legkisebb lánynak bedobott aranyak között ugyanis volt egy olyan érme, amit egy helybéli aranykereskedő előzőleg Miklós püspöknek adományozott.


A magyar Mikulás elnevezés a Miklós név cseh fordításából eredeztethető. A december 6-i ajándékozás szokása csak a 19. század közepén érkezett Magyarországra. Bár számos helyen olvasható az az állítás, hogy korunk – így a Magyarországon is ismert – klasszikus Mikulásának külsejét (kövérkés, piros ruhás, jókedvű idős apóka) a Coca-Cola nevű üdítőitalokat gyártó cég találta ki 1931-ben, ez korántsem igaz, bár tény, hogy az említett cégnek is lehetett szerepe abban, hogy Mikulás alakját az említett figurával azonosítjuk manapság. Régi gyermekkönyvek oldalain (az 1920-as évekből) ugyanis már ennél korábban is találhatunk nagyon hasonló rajzokat, grafikákat a Mikulásról." (forrás: Wikipédia)


A Mikulás nevei a nagyvilágban:
Amerikában és Kanadában: Santa Claus.
Angliában: Father Christmas
Brazíliában és Peruban: Papa Noel.
Dániában: Sinter Klaas.
Finnországban: Joulu Pukki.
Franciaországban: Pere Noel.
Hollandiában: Kerstman.
Japánban: Jizo.
Kínában: Shengdan Laoren.
Marokkóban: Black Peter
Németországban: Christindl.
Norvégiában: Julenissen.
Olaszországban: Befana vagy Babbo Natale.
Oroszországban: Gyed Moroz.
Spanyolország: Papa Noel.
Svédországban: Jultomten.

bzsRendezvénynaptár 
 
[ 2633 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x