A legkisebb óriás
hirdetés
Címlap / Otthon / A legkisebb óriás

A legkisebb óriás

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-01-27

A beavatás szó szakrális értelmében olyan eseményt jelöl, melynek során a tanuló számára az ismert tények mélyebb, titkosabb értelme tárul fel. A megértés pillanatában a dolgokhoz való addigi viszonyulása változik meg, új minőséget nyer, jogokat és ezzel nagyobb felelősséget is.  

A beavatás szó szakrális értelmében olyan eseményt jelöl, melynek során a tanuló számára az ismert tények mélyebb, titkosabb értelme tárul fel. A megértés pillanatában a dolgokhoz való addigi viszonyulása változik meg, új minőséget nyer, jogokat és ezzel nagyobb felelősséget is. A beavató színház jelentése ennél finomabb, mindössze az a feladata, hogy kíváncsivá és fogékonnyá tegyen a színházra. Megalapozza azt a színházi műveltséget, amely amellett, hogy segít felfedni a játék mögött húzódó örök emberi problémákat, – ahogy magunkra ismerünk egy-egy szereplőben – saját benső életünkkel, félelmeinkkel, vágyainkkal is szembesít bennünket.

A legkisebb óriás is egy ilyen beavató színházi produkciónak készült, ahol a néző gyerekek lennének az afrikai mesében szereplő törzs tagjai. Az elgondolás fantasztikus, hiszen a gyerkőcök már ifjú korukban részesei lehetnének egy színházi produkciónak. A megvalósítás azonban nehézségekbe ütközik. A hazai színházak nem tudnak lépést tartani az újító szándékú, a nézők jobb befogadását szolgáló produkciókkal és a klasszikus értelemben vett színházi bemutatókra készültek fel. Így történhet, hogy a színpadon nincs hely a közönségnek (pedig a beavató színházi produkcióknál kifejezetten lényeges elem, hogy színész és beavatott ugyanazon körben legyenek, ne válassza el őket dobogó, emelvény), a nézőtéren berendezett „színpadhoz” pedig legtöbbször nem tudnak megfelelő fény- és hangtechnikát biztosítani. Így a rendező sóhajt egy nagyot – mi mást tehetne –, és az adott körülményekhez képest kreatívan a lehető legjobbat igyekszik kihozni művéből.

Az afrikai népmeséken alapuló történet Szárihunról, a nyulacskáról szól, aki épp akkor pottyan le az égből, amikor az állatok a legifjabbat keresik maguk között, aki egyben a legbölcsebb, hiszen még emlékszik, mi történt vele születése előtt. Szárihun elkóborol az állatoktól, különös kalandokba keveredik, melyek igazából az emberi élet különböző epizódjait jelölik. Az afrikai népmesék csupán az apropóját adták a darabnak – bár mérhetetlen életbölcsesség rejlik bennük –, attól válik igazán értékessé, amit a rendező Tárnok Marica beleálmodott. Nemcsak a kicsik kerülnek közelebb az eredethez és értik meg a világ lényegét, hanem a felnőttek figyelmét is egy másfajta látásmódra vezeti, az élet természetes körforgására. A gyerekek fejlődésük során a mesékben legelőször önigazolásukat keresik. Honnan jöttem, ki vagyok én típusú kérdésekre várják a válaszokat. A nézők a főhős, Szárihun bőrébe bújva élik meg a történetet, mikor a nyulacska nemes egyszerűséggel lepottyan a földre, megértjük: valahonnan jövünk. Az állatok királya, az oroszlán ad neki nevet, Szárihunét, hogy a nyulacska megtudja ki ő. A keresés és önigazolás után a gyerekek a horrorisztikus elemeket keresik, különös és sok szülő számára érthetetlen módon rettegésre, félelemre vágynak, és olyan mesékre, amelyekben mindezt megkapják. Szárihun is fél, mikor a kockafejű, egymásra nem figyelő, vad emberek fogságába esik. Szabadulása után egy életre belevésődött, hogy az emberektől tartani kell, mivel akár önmaguk és társaik elpusztítására is képesek. Legeslegjobban a vadászok legnagyobbikától, Vanyóvótól fél. Sietve bújik el, mikor meghallja a vadászdobok pergését és rejtekhelyéről látja, ahogy egy bivaly áldozatául esik. Miért halunk meg, hova kerülünk utána – ez az a kérdéskör, ami végül a gyerekeket foglalkoztatja. A színdarab pedig folyik tovább, a meséből választ kapunk erre is, nem marad űr a nézőkben.
Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 1302 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x