Energiatakarékosabban a konyhában
Címlap / Otthon / Energiatakarékosabban a konyhában

Energiatakarékosabban a konyhában

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Egy átlagos magyar háztartás összes energiafogyasztásának nagyjából 7 %-át fordítja főzésre. Ez az arány persze függ a konyhában használatos elektromos készülékek számától és alkalmazásuk módjától. Éppen ezért, bár ez a terület jelentős energia-felhasználó, jókora megtakarítási lehetőségeket rejt magában. Szerencsére ezek nem bonyolult dolgok, csak másfajta megközelítési módot és némi szervezőképességet igényelnek! 

Főzés
  • Amikor csak lehet, használjunk kuktát vagy egyéb nyomástartó gőzölő edényt, a főzéshez szükséges energia akár 70%-át megtakaríthatjuk így.
  • Kapcsoljuk ki a sütőt 5 perccel a sütési idő vége előtt, s használjuk a maradék hőt az étel elkészítésének befejezéséhez.
  • A főzési idő csökkentése és a hőveszteség elkerülése végett használjunk méretben egyező fedőt a fazekakon, lábosokon.
  • Ügyeljünk rá, hogy megfelelő méretű edényt használjunk, s hogy a főzőlap vagy gázrózsa mérete mindig illeszkedjen a főzőedény méretéhez.
  • Tartsuk tisztán a sütő ablakát, így nem kell nyitogatni az ajtót, ha ellenőrizni akarjuk, hogy halad a sütés.
  • Főzzünk nagyobb adag ételt, így másnap nem kell újat készíteni, elég csak melegíteni.



Készételek hűtése
  • A konyhai gépek közül a hűtőszekrény a hét minden napján 24 órában üzemel, s fogyasztja az energiát, ezért figyeljünk rá, hogy ne legyen nagyobb hűtőnk, mint amekkorára szükségünk van. Fordítsunk figyelmet a megfelelő hőfok beállítására is (ajánlott: hűtő: 5°C, fagyasztó: -18°C), és ezt rendszeresen ellenőrizzük hűtő hőmérővel. Fokonként kb. 5%-kal nő a hűtő energiafogyasztása.
  • A hűtő energiafogyasztása attól is függ, hogy hova helyezzük az eszközt. Így ha lehet, ne állítsuk radiátor, tűzhely vagy mosogatógép mellé, s ne érje közvetlen napsütés sem. Igyekezzünk a külső faltól is távol tartani, hogy a készülék által termelt hő ne szökhessen meg könnyen.
  • A hűtő hátán lévő kondenzációs rácsot tartsuk tisztán a hatékony légcsere érdekében. Ha ezt elmulasztjuk, a felhasznált energiának akár 30%-a is elveszhet!
  • Használjuk ki a hűtő teljes kapacitását, de csak annyira legyen tele, hogy az ajtót be lehessen csukni, a levegő tudjon keringeni.
  • A folyadékokat mindig lefedve tegyük a hűtőszekrénybe, különben párolognak és túlterhelhetik a kompresszort.
  • Ne tegyünk meleg ételt a hűtőbe, mert a hőmérséklet növekedése miatt a készüléknek többet kell dolgoznia, hogy újra lehűljön.
  • Olvasszuk le rendszeresen a fagyasztót, hogy megkíméljük a túlterheléstől.
  • Ne nyitogassuk folyamatosan a hűtő ajtaját, mert felemelkedik a készülék belső hőmérséklete. Ezért vásárlás után válogassuk ki, mit szeretnénk a hűtőbe tárolni, és egyszerre pakoljunk be mindent.



Mosogatás
  • Ha mosogatógépünk van, csak akkor indítsuk el, ha tele tudjuk pakolni. Hetente 1-gyel kevesebb használattal évente kb. 45 kg CO2 kibocsátását kerüljük el.
  • Kapcsoljuk ki a mosogatógépet a szárítás megkezdése előtt, és az ajtót kinyitva a forró edényeket hagyjuk a levegőn természetesen megszáradni.
  • Ha nincs mosogatógépünk, gyűjtsük össze a mosandókat, és egyszerre, állóvízben mosogassunk.
  • A vízforraló sok energiát használ, ezért csak annyi vizet melegítsünk, amennyi szükséges. Ne lobogó vizet használjunk. A kissé buborékoló víz ugyanúgy 100 fokos!

Top Tipp haladóknak: tervezzünk előre
  • A legtöbb sütőben egyszerre kétfajta étel is készíthető – ami azt is jelenti, hogy másnap kevesebb időt kell a főzésnek szentelni!
  • Ha zöldséget párolunk, a maradék vízben főzhetünk tojást, amelyet felhasználhatunk szendvicsek vagy saláták készítéséhez.
  • Amikor eljön az ideje egy-egy régi készülék lecserélésének, gondoljuk át, hogy mindenképpen szükségünk van-e az adott gépre? Ha a beszerzés mellett döntünk, válasszunk energiatakarékosat és környezetbarátat, valamint olyat, amit előre láthatólag sokáig tudunk majd használni (és lehet javítani!).
  • További energiahatékony főzési és klímabarát étkezési tippek letölthetőek innen is >>

Amit még megtehetünk: csökkentsük ételeink karbonlábnyomát
  • Amikor élelmiszert dobunk ki, a termesztésére, betakarítására, tárolására, szállítására és feldolgozására fordított CO2 is kárba vész. Ezért együnk meg mindent, amit megveszünk! Azzal, hogy nem termelünk élelmiszer-hulladékot, átlagosan 25%-kal csökkentjük az étkezéshez kapcsolható karbonlábnyomunkat.
  • Válasszunk helyi és szezonális termékeket, amelyeket nem fűtött üvegházban termesztettek vagy messziről szállítottak hozzánk repülővel. Ezzel további kb. 10%-kal lehet csökkenteni étkezésünk karbon-lábnyomát.
  • Kerüljük a túlcsomagolt élelmiszereket és használjuk újra a csomagolást. Ezzel a két intézkedéssel kb. 6-10%-os élelmiszer karbonlábnyom csökkenést érhetünk el.
  • Csökkentsük a hús- és tejtermékek arányát étrendünkben. Ezzel is átlagosan 25%-kal csökkenthetjük élelmiszerfogyasztásunk karbonlábnyomát, és felfrissítjük recept-gyűjteményünket is!

További érdekes információkat erről a témáról a Kislábnyom Hírlevél 10. és 34. számaiban lehet olvasni.

Tudtad?
A tészta főzési ideje általában 8-12 perc (a pontos idő a csomagoláson olvasható). Rakjuk bele a tésztát a forrásban lévő vízbe és főzzük 3 percig. Utána zárjuk el a tűzhelyet és tegyünk egy konyharuhát a lábas fölé, aztán helyezzük a fedőt a tetejére, és hagyjuk így állni a tésztát a csomagoláson ajánlott főzési idő lejártáig. Végül szűrjük le a tökéletesre főtt tésztát!


Forrás: Greendependent

Képek:
vorakorn - FreeDigitalPhotos.net
stockimages - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3046 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x