Beteg és idős családtag: a kórházban ünnepeljen?
Címlap / Psziché / Beteg és idős családtag: a kórházban ünnepeljen?

Beteg és idős családtag: a kórházban ünnepeljen?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-08

Sajnos nagyon sokszor tapasztaltam a munkám során, hogy az ünnepek előtt sokan beviszik a beteg családtagot a kórházba, mert " rosszul mutatna " az ünnepi vacsoránál, vagy a szilveszteri mulatságról esetleg lemaradna valaki. 

Ezzel a cselekedettel a lehető legrosszabbat tesszük a beteg ember számára. Rosszabbodhat a pszichés, de az általános állapota is, hiszen a kiszolgáltatott, beteg embernek sokkal nagyobb szüksége van a család szeretetére, mint bárki másnak.

Váratlan nehézségek: ha otthoni betegápolók leszünk >>

Vonjuk be a karácsonyi készülődésbe!
Nem kizárni, hanem bevonni kell őket az adventi és a karácsonyi készülődésbe. A betegünk mozgási, fizikai és szellemi állapotától függően adhatunk feladatokat egy - egy darab elkészítésében.

Ha esetleg egyedül nem tudja még az apróbb feladatokat sem megoldani, üljünk oda mellé és nagy türelemmel legyünk a segítségére. De kérhetünk Tőle tanácsot is. Mi a véleménye milyen alakú, színű legyen, amit készítünk, mit használjunk fel hozzá? Ilyenkor meglepően nagyon jó dolgok szoktak kikerekedni.

Ha lehetőség van rá, és az állapota megengedi, vigyük magunkkal minden helyiségbe  -még akár tolószék, vagy járó keret segítségével is - , hogy jobban érezze törődésünket és szeretetünket.

Ünnepi vacsora a beteg ember számára
Az ünnepi vacsorát is kis csellel elkészíthetjük úgy, hogy egy cukorbetegségben szenvedő, esetleg egy fűszerszegény diétát tartó beteg is el tudja fogyasztani. Nagyon sok édesítő szer van, melyet ha beleteszünk az ételbe, észre sem lehet venni, és egy egészséges ember számára is jót tesz, különösen ilyenkor az ünnepek idején. 

Ha nyelési nehézségek adódnak, bármit pépesíthetünk is. Tapasztalatból mondom, hogy egy burgonya pürébe turmixolt rántott szeletnek ugyanolyan íze van, mintha külön tálalnánk fel őket. Még egy kis vörösbor is megengedhető ( orvosok sok esetben ajánlják is ).

Ajándékozás
Természetesen az ajándékozásból sem maradhat ki senki, még a beteg ember sem. Ilyenkor nem feltétlenül a praktikus dolgokra kell gondolni. Maradandó tárgyak hasznosabbak lehetnek, mert meglátja, megfogja, és már mesél is, hogy kitől, mikor és mért kapta. Egy apró, személyre szóló tárggyal emlékezetessé, szebbé tudjuk tenni az ünnepet. 

A fent leírtakat mind nagyon fontosnak tartom, de ne csak az udvariasság vezéreljen minket; hanem minden gondolatunkat és tettünket a szeretet motiválja, hiszen így tudunk örömet szerezni családunknak, magunknak, de főként egy beteg embernek. 

Szanda Zsuzsanna

Szanda Zsuzsanna várja házi ápolással és beteggondozással kapcsolatos kérdéseiteket >>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3622 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x