Benned melyik istennő lakozhat?
Címlap / Psziché / Benned melyik istennő lakozhat?

Benned melyik istennő lakozhat?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-14

A görög mitológia istennő-alakjai megjelennek személyiségünkben. Egyesek átveszik az irányító szerepet, másokat elnyomva. Természetesen rajtunk is múlik, melyeket hagyjuk kibontakozni, illetve melyiket nyomjuk el. E sorozatban hét istennőt szeretnék részletesen tárgyalni. Vajon melyikkel tudjuk magunkat azonosítani? 

Minden nő főszereplő
Saját élettörténetében minden nő főszerepet játszik. A sorsok közt azonban hatalmas különbségek vannak, és a más és más viselkedési mintákat – Jung kifejezését használva –a görög mitológia istennőinek archetípusokkal lehet szemléltetni. Ezek az alakok az élet alaphelyzeteit illetve fundamentális viszonyulásait tükrözik.  Van, aki a monogám házasságot tekinti életcélnak, másoknak mindenáron gyermekre van szüksége. Szép számmal előfordul az az eset is, mikor a hagyományos női szerep nem fontos, hanem az egyéni célok, a függetlenség kerül előtérbe.

Teljesen más típus az a nő, aki az intenzív érzelmi élményeket keresi, a kreatív tevékenységeket előbbre valónak tartja minden másnál. Ami az egyik nő számára létkérdés, a másiknak abszolút lényegtelen- s mindezt az dönt el, hogy melyik Istennő munkálkodik, illetve marad háttérben.

Az archetípusok
Az istennők, vagyis az archetípusok tüzetesebb megismerése segít abban, hogy önvizsgálatot tartsunk, ezáltal mélyebb önismeretre tegyünk szert. Segít eligazodni a bonyolultnak vagy nehéznek tűnő emberi kapcsolatok útvesztőjében is: férfiakkal, gyermekeinkkel, szüleinkkel, más nőkkel. Az istennők történetei, viselkedésmintái feltárják azt is, hogy mik is azok a dolgok, melyek egyes nőket motiválnak (némely esetben kényszerítenek) valamire, vagy éppen boldoggá tesznek, esetleg gondot okoznak.

A mitológiai nőalakok viselkedésmintái és a nő pszichológiája közti összefüggést Erich Neumann jungiánus analitikus vizsgálta elsőként: a mítoszokat eszközként alkalmazta a  nő lelki működésének leírásához.

HarmoNet-tipp: A mítoszok világa. A világok mítoszai >>

Mindannyian istennők vagyunk
Ezen elmélet szerint nem létezik „normális” nő, akinek meg kellene felelnie bizonyos társadalmi elvárásoknak, azaz egy adott kultúra által kialakított ideális szerepnek. A görög istennők – alakjaik fennmaradtak több mint háromezer éven át az emberi képzeletben – mind egy-egy karaktertípust személyesítenek meg. Az istennők jellemvonásait viselő nők nagyon is jelen vannak a mai földi nők körében.

Két tűz között
Valójában minden nő nehéz helyzetben találja magát életének szakaszaiban. Belülről az istennők munkálkodnak, kívülről a társadalmi szerepelvárások szorítják. Önmagunkról szerzünk hasznos tudást, ha megismerkedünk a belső erőinkkel, a velünk született típusokkal. Világossá válik az ösztönerők hierarchiája és természete, így kezelni is tudjuk ezeket az erőket. Ily módon elérhetjük azt, hogy olyan döntéseket hozhatunk, és olyan irányba terelhetjük az életünket, melyek a saját érdekeinket szolgálják; még ha gondolkodásunkkal
közvetlen környezetünk nem is értene egyet.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 21035 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x