A jóga egyik alapelve: a nagylelkűség
Címlap / Psziché / A jóga egyik alapelve: a nagylelkűség

A jóga egyik alapelve: a nagylelkűség

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Nagylelkűség és jóga - mégis hogyan függnek össze? A közelgő karácsony jó alkalom arra, hogy mélyebben megértsük és gyakoroljuk ezt az erényt. 

Az előző cikkben megnéztük a „nyolcágú” jóga első lépcsőjét (jama), annak értelmét és jellemzőit, melyek közül az egyiknek a Karácsony közeledte különös jelentőséget ad. Jógaóráimon arra biztatok mindenkit, hogy gyakorolja a nagylelkűséget néhány hétig, hiszen ez ugyanolyan gyakorlása a jógának, mint bármelyik jógapóz elsajátítása. Ennek a létállapotnak az átélése és tüzetesebb, tudatosabb belső vizsgálata sokkal messzebb vezethet, és sokkal jobban átalakíthatja önismeretünket, mint gondolnánk …

Mint kifejtettük az előző cikkben, a jama minőségeinek valódi megélése a békés és együttműködő közösség és emberi viszonyok legalapvetőbb kritériumait írják le. Egyfajta fokmérői ezek annak, hogy a a jóga gyakorlójának mennyire harmonikusak az emberi kapcsolatai. Az erőszakmentesség (ahimsza), igazmondás (szatja), szexuális önkontroll (brahmacsarja), őszinteség (aszteja), nagylelkűség (aparig raha) mind olyan tulajdonságok, melyek kikerülhetetlenek a szellemi fejlődésben.


A Karácsony közeledtével kialakuló lelkiállapot egyik jellemzője a nagylelkűség, ami az egyik legkönnyebben elsajátítható tulajdonság. Hogy miért gondolom ezt? A válasz nagyon egyszerű: adni jó. Szerintem nincs olyan ember, aki ne tapasztalta volna meg életében azt a nagyszerű érzést, amikor ki tudja, milyen okból, de az ego „elengedte a gyeplőt” és lazított a „Mi hasznom lenne belőle?” szemléletmódon, és önzetlenül, nagylelkűen tett valamit, vagy adott valamit egy másik embernek. Ilyenkor mindenkit elönt valami megmagyarázhatatlanul kellemes érzés, amire nehéz szavakat találni. S nem is kell, hiszen az a fontos, hogy ezt átéljük.  Ramana Maharshi az advaita filozófia egyik legnagyobb képviselője így fogalmazott:

„Mindazt, amit az ember másoknak ad, valójában önmagának adja.
Ha az emberek megértenék ezt az igazságot,
ki tarthatná vissza őket attól, hogy másoknak adjanak?"

A kellemes érzés oka egyébként a szív kitárása, a nyitottság átélése, és az érzelmek kiáradása. Ez egy természetes állapot, amely domináns minőség egy harmonikus állapotban lévő emberben, akinek létezését nem uralja teljesen a személyisége, hanem tisztában van lényének azon túli részeivel. A nagylelkűség átélése azért különösen hasznos mindenki számára, mert együtt jár a személyiség védelmi funkcióinak pillanatnyi feloldásával, melyet a biztonság az érzelmi sérülések elkerülése miatt az ember kialakít önmagában. Ez pedig a félelmeken, az elkülönülés érzésén való túljutáshoz visz közelebb. A jógaórákon ennek elősegítésére például speciális, a szívcsakra megnyitását elősegítő gyakorlatokat is szoktunk végezni.

A nagylelkűségnek van egy másik, talán még fontosabb aspektusa. Megmutatja a ragaszkodást, vagy szerencsés esetben annak hiányát, mely az emberi problémák és szenvedések egyik legfőbb oka. Az egyén, aki a szerzés és birtoklás vágyát már tudatosan képes felismeri önmagában, az megtanulja azt kezelni, s ennek segítségével túllépni rajta. A ragaszkodás rejtetten akadályozza meg az energiák szabad áramlását, és szűkíti be az ember szívét. Aki azonban tudatossá teszi ragaszkodásait, az többé nem fog „szűkmarkúan” bánni az élet semmilyen szereplőjével. Legyen szó anyagi javakról, tudás vagy ismeretek átadásáról, vagy egyszerűen egy segítő cselekedetről. Felismeri, hogy a nagylelkűség állapotának átélése egy szabadabb, kitágultabb létezési minőség felé mutat.

A nagylelkűség egy fokmérője annak, mennyire laza és rugalmas az ego, és mennyire szűntek meg a kötődések az emberben. Itt hangsúlyozottan fel kell hívni a figyelmet egy általános félreértésre. A jóga nem az anyagi javakról és a  élményekről való lemondást hirdeti, hiszen az ismét csak az ego szokásos túlzása lenne.


Azon jógagyakorló nevezhető bölcsnek és a jama ezen aspektusát megvalósítónak, aki képes élvezni a világ nyújtotta lehetőségeket, bármelyik szintjén jelenjen is meg a Valóságnak. Azonban nem ragaszkodik különösebben semmihez és nem pusztán az anyagi javak világában keresi életének örömforrásait. Ennek átéléséhez az egyik legélvezetesebb és legrövidebb út a nagylelkűség gyakorlása, aminek segítségével megjelenik  a ragaszkodásmentesség. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne élvezni az élet örömeit. Éppen ellenkezőleg.

Meglátod, sokkal tisztábban és szabadabban fogsz örülni a világ nyújtotta csodáknak, és szívből fogod megosztani azokat másokkal, ha nem kötődsz, ragaszkodsz, és képes vagy a nagylelkűség gyakorlására. A Karácsony időszakának eljövetelénél pedig keresve sem találhatnál alkalmasabb időpontot a jóga ezen ágának gyakorlására. Kívánom, hogy ne habozz, s adj a környezetednek nagylelkűen mindabból, amivel megáldott az élet, és éld át a nagylelkűség felszabadító érzését... 

Om, shanti.

Gyuró Éva
A Baraka Jóga Iskola vezetője,  Jógaoktató
www.barakajoga.hu
Facebook-oldal >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3655 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x