HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-06-22
Címlap / Showbiznisz / Gerillakertészet - Növényültetés tilosba!

Gerillakertészet - Növényültetés tilosba!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-06-22

A Gerillakertészet (angolul Gurerrilla Gardening és Avant-Gardening) napjainkban hazánkban is teret hódít magának. Mit is jelent és mi a gond vele? Erény, vagy engedetlenség? 

 

A kifejezés azt az állampolgári engedetlenségnek is beillő magatartást takarja, hogy egyes növényszerető egyének mindenféle – közterületnek minősülő – helyekre orvul virágokat, fákat és egyéb növényeket ültetnek, természetesen bárminemű engedély nélkül. A dolog azonban nem merül ki az ültetésben, a legtöbb lelkes önjelölt kertész utána gondjaiba is veszi a „maga” kis kertjét, és öntözi, gyomlálja, ápolgatja a kiültetett növényeket. 


Magyarországon a Hegyalja Fesztivál keretében kezdték meg a Zöld Vadművelet névre keresztelt akciót a fiatalok 2007-ben, és idén is hasonló sikerrel zárult a figyelemfelkeltésnek is szánt ültetési program, ahogyan arról a ’királyi televízió’ is beszámolt.A gerillakertészet gyökerei egy New York Bowery Houston nevű városrészéből erednek, ahol egy Liz Christy nevű hölgy és Green Gurrilla névre keresztelt csapata 1973-ban egy gazdátlan, elhagyatott telket tettek „magukévá” azáltal, hogy kertet alakítottak ki rajta, ami a szomszédság nagy örömére szolgált, olyannyira, hogy máig önkéntesek gondozzák, és a parkokért felelős társaság is szárnyai alá vette a kezdeményezést. 

Ennél régebben is voltak hasonló próbálkozások – természetesen még nem ezen a néven – így az első gerillakertésznek tulajdonképpen a XVII. századi Angliában élt Gerrard Winstanley és The Diggers nevű csapata tekinthető, de elévülhetetlen érdemeket szerzett ezen a területen az újvilágban a XVIII-XIX. század fordulóján élt John „Appleased” Chapman is. 


Napjainkban Angliában dívik leginkább ez a nagy hagyományokra épülő mozgalom, ami egyre inkább terjedőben van szerte a világon. A magyar Vadműveletet végzők is kapcsolatot ápolnak külföldi kollégáikkal, sőt néha összehangolt támadásokat is intéznek a betondzsungelek egyhangúsága és unalmassága ellen, egy zöldebb világ eljöveteléért harcolva.


 
 
[3070]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x