Az Avatar üzenete kiverte a biztosítékot az amerikai konzervatívoknál...
Címlap / Showbiznisz / Az Avatar üzenete kiverte a biztosítékot az amerikai konzervatívoknál

Az Avatar üzenete kiverte a biztosítékot az amerikai konzervatívoknál

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-20

Amerikai konzervatív gondolkodók támadják a mozikban világszerte nagy sikereket elérő Avatar című filmet és személyesen James Cameron rendezőt az alkotás háborúellenes és egyéb politikai üzenetei miatt. 

Befolyásos konzervatív újságok nemhogy nem dicsérik a sokak által korszakosnak mondott, 3D technikával készült filmet, hanem egyenesen károsnak ítélik a szerintük átlátszó mondanivalót.

John Nolte konzervatív filmkritikus "liberális szövegelésnek" nevezi, amikor a nyilvánvaló politikai tartalom leleplezi az egész sztorit. Szerinte az Avatar ennek talán az egyik legelszomorítóbb példája. Úgy látja: nemcsak a politikai áthallásokkal van a baj, a film szerinte egy alig leplezett, durva és leegyszerűsített sci-fi allegória, amely egy sor kritikát fogalmaz meg az Egyesült Államok irányában, kezdve az állam alapításától egészen az iraki háborúig.
 
Az ABC News hírcsatorna szerint Cameron valóban nem sokat tesz azért, hogy elfedje a politikai áthallásokat filmjében, amely már több mint egymilliárd dollár bevételt hozott és jó úton halad afelé, hogy minden idők egyik legsikeresebb filmje legyen.


Az ABC által idézett konzervatív bírálatok szerint egyértelmű a párhuzam a Cameron filmjében szereplő, a Pandora bolygó ásványkincsének megszerzésére törekvő és a bolygón élő őshonos Na’vikat, életterüket és vallásukat is megsemmisítő, mohó RDA vállalat és az olyan védelmi cégek között, mint amilyen a Halliburton és a Blackwater. A konzervatívoknak a háborúellenes üzeneten kívül nem tetszenek a vallásos és környezetvédő témájú utalások sem.

Jonah Goldberg, a National Review magazin szerkesztőjét felháborítja az, ahogy Cameron a konzervatív és liberális értékrend szembenállását ábrázolja. Azt pedig közhelyszerűnek tartja, ahogy a film támadja George Bush volt amerikai elnök iraki háborúját, illetve, hogy még a vietnami háborúval is párhuzamot von. John Podhoretz, a Weekly Standard kritikusa mélyen Amerika-ellenesnek bélyegezte a filmet, amiért arra sarkallja a közönséget: azért drukkoljanak, hogy az amerikai katonák a filmben veszítsenek a "felkelők" elleni harcban.

Ross Douthat, a Conservative magazin szemleírója a The New York Timesban azért támadta Cameront, ahogy a film a vallással bánik. A sci-fi kitalált eposza szerinte a karácsonyi időszakhoz hasonlatos, a kapitalista mértéktelenség durva megtestesülése egy mélyen érzett vallásos üzenetbe csomagolva. Szerinte a film a panteizmusnak, annak a hitnek a védelméről szól, amely Istent a természettel azonosítja.

Travis Kavulla konzervatív Afrika-kutató kifogásolta, hogy a film hamis képet festve ártatlan áldozatokként mutatja be a Na’vikat, azt sugallva, hogy az egykori vadászó-gyűjtögető őshonos népek mindig harmóniában éltek a természettel. Hiteltelennek minősítette a cameroni romantikus természetábrázolást, a hollywoodi etikának egy idegen fajban való megjelenítését.

Az ABC olyan véleményeket is idézett, amelyek szerint az Avatart nem szabad olyan komolyan venni, ahogy azt egyes konzervatív kritikusok teszik, akik számára nem ez az első film, amelyet liberális elfogultsággal vádolnak.

James Cameron a maga részéről nyitott a filmjével kapcsolatos vitákra. Az NBC műsorában kifejtette, mi a film politikai üzenete: elmondta, azt akarta ábrázolni, ahogy a mohóság és az imperializmus lerombolja a környezetet, ebben az esetben Pandora érintetlen világát. "Ez egyfajta visszatekintés magunkra ebből a másik világból, pillantás arra, mit művelünk mi itt" - fogalmazott a rendező.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7958 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x