Heilig Gábor az ihletről
hirdetés
Címlap / Showbiznisz / Heilig Gábor az ihletről

Heilig Gábor az ihletről

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-10

A zenész szerint ez egy hullámvasút szakma: Vannak benne mélypontok, vannak vegetációs időszakok, és van, amikor felér a hullámvasút a csúcsra, ahonnan aztán majd megint esni fog. 


Rendezvénynaptár
"Elkezd az ember molyolni a hangszerén, és akkor lehet, hogy fentről leröppen egy kis angyalka, és ad valami ötletet. Érdemes lenne utánanézni, hogy mik adják ezeket a sugallatokat: Amikor leül az ember, akkor mi az első akkord, amit megfog. Moll akkord, vagy dúr akkord? Ha moll, akkor az azt jelenti, hogy inkább lírikusabb hangulatban van az ember. Most vulgár filozofálok: Ha dúr akkord, akkor idézőjelben mondom: tökösebb hangulatban van - kedve van több dologhoz. Hogy ez mitől van, és miért, nem tudunk a végére járni - de, hogy egy csodálatos dolog, abban biztos vagyok" - mesélte Heilig Gábor a Sztárportréban.

"Nem kötelező egyáltalán, ha az ember éppen nagyon szomorú hétköznapokat él, hogy akkor írja meg élete legszomorúbb dalát. Sőt, általában ez nálam mindig fordítva volt: Akkor jöttek ki olyan dalok, amik egy kicsit ebből kihoztak engem, tehát feldobtak. Nem az akkori állapotot tükrözte - aminek akkor egy nagyon orrlógatós, és nagyon szomorú melódiának kellett volna lenni -, hanem pontosan egy vidámabb dolog. Olyan is előfordult már, hogy amikor a legvidámabb időszakban voltam, akkor egy nagyon szép balladisztikus dalt csókolt a homlokomra valaki. Hívjam múzsának, vagy nem tudom, de nem én vagyok - és ezt szerintem sok szerzőtársam megerősíthetné -, ez egy olyan állapot, amit az ember nem is tud Isten igazából definiálni, de néha az az érzése utólag, hogy valaki súgta."


"A Bródy Jancsinak van egy jó mondása: A legjobb múzsa a határidő. Ebben azért van némi igazság, de én úgy gondolom - és ne hangozzék beképzeltnek -, hogy amikor ezt már meg tudja csinálni az ember, addig azért egy bizonyos profi szintre el kell jutni - hogy a határidő előhozza az emberből azt, amivel maga a szerző is meg van elégedve. Néha segít, ha valamikorra meg kell csinálni, mert akkor nincs mese, odakényszerül az ember a zongorához, gitárhoz - ki éppen mivel, és hogyan dolgozik."

Van egy dallam, ami mollban kezdődik…

"Ez egy hullámvasút szakma: Vannak benne mélypontok, vannak vegetációs időszakok, és van, amikor felér a hullámvasút a csúcsra, ahonnan aztán majd megint esni fog. Most egyenesen megyünk, azt nem tudom megmondani, hogy most innen lefele megy a történet, vagy fölfele. Egy nagyon jó váltás a zenében a moll-dúr váltás - általában váratlan fordulat, és nagyon jól hangzik -, csak jó helyen kell használni. Van egy dallam, ami mollban kezdődik, aztán egyszer csak átvált dúrrá, az egy hihetetlen katartikus dolog tud lenni a fülnek, és egyáltalán. Aki nem is tudja így zeneileg, hogy most éppen mi történik, az is fel tudja rá kapni a fejét - általában pozitív."

"Tegnap este a feleségem - Eszményi Viki - régi kazetták között turkált, és megtalált egy 30 éves kazettát, ahol ráadásul - kuriózum, amit mondok -, a Bergendy együttes most már sajnos elhunyt zeneszerzője, és zongoristája játszott fel nekem dalokat: Latzin Norbert. Nagyon remélem, hogy ez a név a zene közelieknek még mindig nagyon sokat mond. Zseniális ember volt - a Jöjj vissza vándor című daltól kezdve, az összes ilyen nagyon nagy Bergendy dalt annak idején ő írta. Meg kell mondjam, a kazetta se nem nyávog, se nem serceg, az ég adta világon semmi baja."

A teljes beszélgetés itt meghallgatható. 
 
[ 1711 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x