Agytáplálás: Edd magad okosra és kiegyensúlyozottra!
Címlap / Szépség-Egészség / Agytáplálás: Edd magad okosra és kiegyensúlyozottra!

Agytáplálás: Edd magad okosra és kiegyensúlyozottra!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-24

A táplálkozás és az elme működése közötti kapcsolat létezése kétségtelen tény. Tihanyi András dietetikussal Kevevári M. Katalin agytréner beszélgetett az agytáplálásról, a manapság divatos fogyókúrákról és táplálkozási szokásokról. 

Tihanyi András dietetikus, aki többek között az agy táplálásával is foglalkozik és számtalan könyv (pl. Pszoriázis és étrend, Hízókúra, Wellness étrend) szerzője jól ismert már  a sport, fogyókúra és egészséges táplálkozás iránt érdeklődők körében.

Jelenleg több közkedvelt magyarországi testépítő és sporthonlap étkezési és tudományos rovatát vezeti. Dietetikai rendelésén a vendégek egymásnak adják a kilincset. A Semmelweis Egyetemen végzett dietetikus tanácsokkal segíti a közétkeztetésben ellátottak, a kórházakban ápolt, a gyermekek, illetve idősek otthonában lakó gondozottak élelmezésével foglalkozó szakemberek munkáját is. A mindennapokban a kiegyensúlyozott életvezetésben támogatja a hozzá fordulókat.

– Milyen gyermekkori emlékeid maradtak a táplálkozásról?
– Kisgyermekként idegenkedtem minden sporttól, leginkább süteményeket és édességeket ettem, korlátlan mennyiségben. Iskoláskorom óta érdekel az emberi test működése, az egészséges életmód és táplálkozás. A keleti filozófiai rendszerekkel való megismerkedésem, a test és a szellem egységének gondolata étrendemben és fizikai aktivitásomban is változásokat hozott.
– Az egészséges életmóddal kapcsolatban manapság sem könnyű hiteles információkhoz jutni. Milyen divatos véleményekkel, tévhitekkel találkoztál?
– Elsősorban a különféle szigorú vegetáriánus táplálkozási formákra vagy például a testkontrollra gondolok. Ezekkel magam is évekig kísérleteztem, kipróbáltam számos extrém módszert is. Nem váltak hasznomra, de a munkámban felhasználható tapasztalatként szolgálnak.
– Már nyoma sincs rajtad a „csokizabáló gombócartúrnak”, rendkívül arányos a testfelépítésed. Sok munkádba kerül?
– Beleszerettem az úszásba: számomra a legtökéletesebb kikapcsolódás. A testépítéssel is akkortájt találkoztam, bár inkább kevesebb, mint több sikerrel űzöm. Nincs a céljaim között, hogy minden energiámmal pusztán az izomtömegem növelésére koncentráljak. Inkább egyensúlyra törekszem életemben, s munkámban fontos összefüggések után kutatok, mint például a jóga és a testépítés rokon elemeinek felismerése – a koncentráció, a test-tudat kellő mélysége. A legfontosabb természetesen a család, a párkapcsolat, a pihenés, a munka és a sport közötti ideális arányok megtalálása.

Az étrend-kiegészítés és a sport terén hihetetlenül gyorsan kerülnek át az orvosi kutatások a gyakorlatba, de az információk sokaságából a laikusnak nehéz kiválasztania a számára leghasznosabbat. Ez a felelősség attól a pillanattól kezdve az enyém, amikor a hozzám fordulók táplálkozási tanácsot kérnek.

Munkámban az agytréning támogat: a tisztább, élesebb gondolkodásban, a komplex kapcsolatok, összefüggések átlátásában. Büszke vagyok rá, hogy Magyarország kedvelt fitneszgurujával is sikerült megismertetnem az egészséges étrend és életmód alapjait.

A családomban anyagi nehézségekkel és tragédiákkal kellett szembenéznem. Ezek motiválták érdeklődésemet a megoldások keresésére, és egyidejűleg különböző, elmére ható módszerek kipróbálására. Ilyen módszer a hatha-jóga, vagy a jógalégzéssel rokon zen meditáció, melyek segítenek a szétszórt, zajongó tudatot összpontosítani és elcsendesíteni. Pont, ahogyan az agytréning is.(A cikk nem ért véget. Lapozzon tovább!)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 6803 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x