Zsírégető fogyókúra magas vérnyomásban szenvedőknek -...
Címlap / Szépség-Egészség / Zsírégető fogyókúra magas vérnyomásban szenvedőknek - Exkluzív tippek természetgyógyászunktól!

Zsírégető fogyókúra magas vérnyomásban szenvedőknek - Exkluzív tippek természetgyógyászunktól!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Fogyókúra - magas vérnyomással? Nagyon gyakori, és ugyanennyire zavaró dolog. Az otthoni fogyókúrás módszerek sokat árthatnak, ha valaki nem helyesen áll neki lefaragni testsúlyából. A komplex kezelés nem csak a testi, hanem a lelki tüneteket is feltárja, különben nem lehet teljes a siker! 

Az egyik leggyakoribb betegség, ami miatt orvoshoz mennek az emberek, a magas vérnyomás. Az Egyesült Államokban is ez a leggyakoribb ok, ezt jelentette ki két tennessee-i kutató a The Journal of Clinical Hypertension e havi számában. Kezelése – orvosilag – nem egyszerű, főleg mivel több súlyosbító tünettel szokott párosulni. Ilyenek a túlsúly – néha cukorbetegség – a stresszel teli élet, és az izületek megbetegedései.

A magas vérnyomás betegség kialakulásának pszichoszomatikája:

Ahhoz, hogy értsük, mitől alakul ki ez a betegség, fontos érteni a mögöttes tünetek kialakulásának módját, hiszen csak testi szinten sem problémát kezelni, sem lefogyni nem lehet. A test harmonikus (egészséges) állapotban kiegyenlített vérnyomással, arányos testsúllyal szeret működni. Ha az egyensúly felborul, akkor alakul ki a betegség. Most kicsit sarkítom, leegyszerűsítem a betegség pszichés hátterének kialakulását, hogy érthető legyen. A vérnyomás akkor megy fel, ha idegesek vagyunk – tehát stressz hatására. A stressz, az idegesség sok emberből nem csupán magas vérnyomást vált ki, hanem az izmok túlműködését is magával hozza. Magyarul mindig „startra kész” állapotban tartja a szervezetét. Az izmok, izületek így nagyobb energia mennyiséget igényelnek, tehát több táplálékot eszik az egyén, amitől kialakulhat a feszült izületeket és a túlpörgetett érrendszert is befolyása alá vonó túlsúly. (Ha a magas vérnyomás családi, ősi szülői érzelmekkel van összefüggésben, halmozódhat a probléma cukorbetegséggel, míg ha inkább iskolás évek alatti, vagy felnőtt kori traumák vannak a háttérben, akkor jobbára az érrendszer károsodik tovább.) A tünetcsoport csak együtt érthető meg, együtt kezelhető. 

HarmoNet tipp: Legfőbb igényünk: az egészség >>

Magas a vérnyomásom és túlsúlyos vagyok!
A fogyókúrázók gyakran kezdik így. Többen vérnyomáscsökkentőket is szednek. (Ezek egy része elhagyható lehet, ha életmódot vált a beteg) Többen próbálnak fogyni, de a szervezetük gyakran ellenáll ennek a kísérletnek. Hiszen azt az impulzust kapja, hogy szüksége van raktárra, a nehezebb időkre gondolva. Amikor a tünetcsoport már kialakult, fokozatosan életmódot kell váltani, és nem lehet csak a fogyókúrát, vagy csak a vérnyomás-betegséget kezelni. Kizárólag együtt az embert. 


Megfelelő táplálkozás
A legújabb kutatások kimutatták, hogy a sok káliumot tartalmazó gyümölcsök, mint a banán gyakori fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, sőt, a már kialakult magas vérnyomásra is jótékony hatást fejt ki. Azokban a társadalmakban, ahol nátriumban szegény, viszont káliumban gazdag, elsősorban gyümölcs- és zöldségtartalmú étrenden élnek, csak az emberek 1 százalékában alakul ki magas vérnyomás betegség. Ezzel szemben a fejlett országokban, ahol sok nátriumot (sót) és előre gyártott ételeket esznek, ott 3-ból 1 ember vérnyomása lesz magas. A Vanderbilt Orvosi Egyetemről és kutatója kimutatta, hogy a kálium optimális mennyiségének bevitele lehet az egyik oka annak, hogy a vegetáriánusok és bizonyos populációk körében ritkább a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya. 

A tipikus amerikai – és sajnos a tipikus hazai - étrend a szükségletekhez képest kétszer annyi nátriumot és feleannyi káliumot tartalmaz. A kevés kálium fogyasztása magas vérnyomást okoz. Houston és Harper közölt cikkében, az általuk áttanulmányozott tudományos cikkek alapján kijelentették, hogy ha az amerikai társadalom növelné a kálium bevitelét, akkor a magas vérnyomású felnőttek száma 10 százalékkal csökkenhetne. „A nátrium bevitel csökkentése és a kálium fogyasztás növelése valószínűleg a legjelentősebb étrendbeli változtatás (a fogyás után), mely a magas vérnyomás csökkentésére szolgál” – mondták el a szerzők. Az American Heart Association ajánlásai közt szerepel 2006 óta, hogy az optimális kálium-fogyasztás napi 4,7 gramm.

További kutatásoknak megfelelően az étrendünknek legalább 500-1000 mg magnéziumot és több mint 800 mg kalciumot kell naponta tartalmaznia, ahhoz hogy normális értéken tarthassuk a vérnyomásunkat. Ezt sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával érhetjük el.


Stressz mentes élet – a megoldás kulcsa
A megoldás azonban nem csak néhány ásványi anyag megfelelő koncentrációjú bevitelében rejlik, hanem a teljes életmódváltásban. A stressz megszüntetése talán a legfontosabb kezdő lépés. Sokan azt mondják, hogy nem is voltak stresszesek, de a beszélgetések végére mindig kiderül, hogy a gyomortáji kissé szorító, folyamatosan szorongó érzés ott lapul mindegyikükben, gyakran már olyan régóta, hogy észre sem veszik jelenlétét. 

A stressz oldása történhet:
  • valamilyen relaxációs módszerrel – például agytrénerrel
     
  • jógával, tájcsi-csikunggal, vagy más sporttal, ami nyugtatóan hat
     
  • pszichoterápiás beszélgetéssel
     
  • kineziológiával, vagy más hasonló eljárással
     
  • mindezek kombinációjával

A magas vérnyomás betegséget és a vele kapcsolatban lévő elhízást nem célszerű csak testi szinten kezelni, mert nem lesz teljes a gyógyulás. Egyszer egy kineziológus ismerősünk így fogalmazta meg a lényeget: „A nagy test tulajdonképpen távol tartja a stresszt az embertől. Minél nagyobbra hizlalja magát, annál kevésbé tud közel jönni a bántó erő.” 

A cikk a 2. oldalon folytatódik.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 13271 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x