Téli depresszió - völgy az ünnepek között
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Téli depresszió - völgy az ünnepek között

Téli depresszió - völgy az ünnepek között

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-15

A hideg idő és a sötétség még a legvidámabb kedélyű, egészséges lelkű emberrel is megteszi a magáét. Aki, pedig egyébként is érzékenyebb, erőteljesebb tünetekre számíthat. A tél kellős közepében mire számíthatunk, hogyan tovább, merre a kiút? Már megszületett a fény, most orvosold magad! 


Rendezvénynaptár
Az okok
A téli depresszió egy sajátos tünetcsoport, ami elsősorban a fény hiányára vezethető vissza. Sokkal több Melatonin hormon termelődik a szervezetben, s ez okozhatja az általános elesettséget. Mivel a nappalok rövidebbek, kevesebb a programlehetőség, s több idő jut a negatív gondolatokra. Másrészt pszichológiai szempontból a tél és a sötétség az élet végének felel meg, így természetes, hogy lehangoló. 

A tünetek
A fő tünetek a folyamatos fáradtság, aluszékonyság és kedvetlenség. Előfordulhat étvágytalanság is, bár aki máskor is evéssel kompenzálja a lelki problémáit, most sokkal többet ehet, vagy vigasztalásul nassolni kezd. A nassolást támogatja a tévénézés szokása is, ami szintén túlsúlyba kerül, hiszen rossz időben kevesebb a programlehetőség is. Egyéb függőségek is erőteljesebben nyilvánulhatnak meg, az alkoholisták például többet isznak a téli időszakban.

Az alvászavarok is megjelenhetnek, hiszen megtörténhet, hogy nappal támad kedvünk egy kis szunyókálásra, s ezért éjszaka már sehogyan sem tudunk elaludni. A zavar, pedig egy ördögi kört generál, amelyből nagyon nehéz kitörni.

HarmoNet tipp: Fékevesztett mélabú - a tél átka >>

Megfigyelhető, hogy nemcsak a levertség jellemző az emberekre, hanem a visszahúzódó hajlam is, - valahogy nehezebben működnek a kapcsolatok. 

Ami segíthet:
  • A vidámság minden mennyiségben gyógyír. Nézzünk vígjátékokat, s ne hagyjuk ellaposodni a társasági életünket. Jó ötlet lehet, ha kijelölünk egy napot arra, hogy összejöjjünk a barátainkkal. Ezt a napot minden héten szenteljük a baráti kapcsolatainknak, ha esik, ha fúj.
  • Törődjünk többet a testünkkel, szépségünkkel. Ha megvan a komfortérzetünk, akkor a kedvünk is jobb lesz!
  • Tegyük vidámabbá a lakást! A piros, narancssárga, sárga élénk színek, visszaadják az életkedvünket.
  • Néhány gyógynövény kifejezetten jót tesz a léleknek. Ilyen például az orbáncfű, amelytől vidámabbak leszünk. Ha idegesnek érezzük magunkat, akkor beválhat a citromfű tea.
  • Ne nyúljunk azonnal gyógyszerek után! A homeopátia is segíthet leküzdeni a téli depressziót, csakúgy, mint a Bach virágterápia.
  • Ha süt a nap, akkor azonnal menjünk ki egy kicsit sütkérezni!
  • Az Omega-3 zsírsavak szerepe a téli depresszió esetében sem lényegtelen. Kutatások mutatták ki, hogy a depressziósoknak kevesebb tartalékuk van ebből a tápanyagból.
  • Legyünk magunkkal elnézőbbek, s többször engedjünk meg magunknak egy kocka csokit! A csokoládé segít abban, hogy kikecmeregjünk a mélabúból. Persze csak mértékkel, ha tavasszal is jól szeretnénk kinézni!
  • Ha van kreatív hobbynk, akkor vessük bele magunkat teljes erőbedobással! Az örömteli kedvtelés néha csodaterápiaként működik!
  • A sport mindig nagyon sokat jelent, ha testi, lelki egészségünkről van szó! A fizikai erőfeszítés olyan hormonokat szabadít fel, amelyek boldoggá tesznek.


HarmoNet tipp: A depresszió megfékezése: kezd önmagaddal! >>

Emellett fontos, hogy általában is sokkal jobban szeressük magunkat télen, ne meneküljünk munkamániába, legyünk elnézőbbek önmagunkkal. 

Dr. Kunsay Gyula
 
 
[ 2070 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x