Veszélyes mozdulatlanság
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Veszélyes mozdulatlanság

Veszélyes mozdulatlanság

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-06-22

Az elmúlt években egyre több szó esett arról, mennyire fontos, hogy hosszabb utazás során időnként megmozgassuk a lábunkat. A beszorított, mozogni képtelen lábakban ugyanis lelassul a vérkeringés, ami akár trombózishoz is vezethet. 


Rendezvénynaptár
Az elmúlt években egyre több szó esett arról, mennyire fontos, hogy hosszabb utazás során időnként megmozgassuk a lábunkat. A beszorított, mozogni képtelen lábakban ugyanis lelassul a vérkeringés, ami akár trombózishoz is vezethet.

Ha hosszú ideig nem mozgatjuk a lábunkat, elzsibbad, fájni kezd, megduzzad, s kialakul a rendkívül kellemetlen nehézláb-érzés. E kellemetlenségek hátterében a láb lelassult vérkeringése áll. Testünkben a vér artériákban és vénákban kering: az artériák szállítják az oxigéndús, friss vért a test különböző részeibe, a vénák pedig az elhasznált, bomlástermékekkel teli vért viszik vissza a szívbe. Az egészséges vénáknak rugalmas a faluk, a lábizomzat pumpáló hatása és a vénákban mindenhol megtalálható billentyűk segítségével birkóznak meg ezzel a feladattal. A vért a nehézségi erő ellenében kell a szívbe juttatni, ezért a végtagok izomzata a vénákból a vért fölfelé pumpálja, a vénabillentyűk pedig megakadályozzák a visszaáramlását.

Fáj, hasogat
A hosszan tartó utazás során nagyrészt mozdulatlanságra vagyunk kényszerítve, így a vénás keringést nem segíti a lábizomzat pumpáló hatása, a véráramlás lelassul. Ha valaki egyéb kockázati tényezőknek – például öröklött hajlam, túlsúly, túl szoros ruhák viselése, terhesség vagy többszöri szülés – is ki van téve, vénái idővel kitágulnak, a billentyűk már nem zárnak tökéletesen, s a vér visszafelé kezd áramlani. Ennek következtében trombózis is kialakulhat. Ez akkor következik be, ha a vénák begyulladnak, és a gyulladás a mélyebb, izmok között elhelyezkedő vénákra is kiterjed, emiatt pedig vérrög keletkezik. Ha a vérrög leszakad, és a vérfolyammal eljut a tüdőbe, ahol elzár egy eret, halálos kimenetelű tüdőtrombózis is kialakulhat.
A gyulladás és trombózis keletkezése jellegzetes tünetekkel jár: nyomasztó, húzó fájdalom az egész lábban, a lábikra izmainak megfeszülése, főleg pedig a térd környékének megdagadása. Ez a duzzadás az egész végtagra kiterjedhet. A tünetek észlelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, hiszen életmentő fontosságú lehet a gyors beavatkozás. E jelenségnek további kóros szövődményei is lehetnek, például lábszárfekély is kialakulhat. Fontos hangsúlyozni, hogy mindez nemcsak légi út, hanem hajó-, autóbusz- és autóút esetén is előfordulhat, sőt akkor is, ha valaki órákig mozdulatlanul ül az íróasztalánál. Erre éppen tavaly volt példa, amikor egy új-zélandi fiatalember – aki naponta csaknem tizennyolc órát töltött a számítógépe előtt – belehalt egy vérrög okozta tüdőembóliába.

Ne üljön veszteg!

A megelőzés egyik legjobb módszere a megfelelő lábtorna. Hosszan tartó utazás közben rendszeres időközönként próbáljuk megmozgatni végtagjainkat. A légitársaságok ma már odafigyelnek erre, a legtöbbjüknél hosszan tartó repülőút előtt tájékoztatják az utasokat a trombózis veszélyéről, megelőzésének módszereiről, s olyan kisfilmeket vetítenek útközben, amelyekben ülve is elvégezhető tornagyakorlatokat mutatnak be. E gyakorlatok közé tartozik például a lábfej, a boka és a térd óvatos forgatása és visszahajlítása. Érdemes utazás közben időnként felállni, s testsúlyunkat egyik lábunkról a másikra áthelyezve mozogni, ha a hely engedi, akár sétálni is egyet. Fontos, hogy ilyenkor ne viseljünk túl szoros cipőt vagy ruházatot, és hogy igyekezzünk minél több ásványvizet fogyasztani, ezzel biztosítva a folyadék-utánpótlást. Aki különösen veszélyeztetett – például vénás betegségekkel küszködik, túlsúlyos vagy épp terhes –, annak tanácsos a folyosó melletti székre kérnie a jegyet, mert így könnyebben fel tud állni, szabadabban tud mozogni.
Kaphatók speciális készítmények is, amelyek hatékonyságát klinikai vizsgálatok igazolják. Hatóanyagaik segítenek a káros folyamatok megelőzésében. Az egyik ilyen a Venastat kapszula, amely erősíti a vénák falát, és javítja az erek rugalmasságát. Hatására egészségesebb lesz a láb vérkeringése, ezért csökkenti a kellemetlen tüneteket.

Az egészséges lábakért
A vénás betegségek az egész világon széles körben elterjedtek. Leggyakoribb szövôdményük a trombózis és a tüdôembólia. Sajnálatos tény, hogy míg Nyugat-Európában 1970 és 1990 között 70-80 százalékkal csökkent a trombózisos halálozás, Magyarországon ez idô alatt kétszeresére nôtt a halálos kimenetelű tüdôembóliák száma. Magyarországon évente tizenötezer beteg kerül kórházba vénás megbetegedéssel.

A láb betegségeinek kezelése, megelôzése egészségünk és megjelenésünk miatt egyaránt rendkívül fontos. A visszérrel, a gombás fertôzéssel és más elváltozásokkal nem kizárólag orvosi, hanem esztétikai szempontból is foglalkoznunk kell.

Az egészséges és szép láb megôrzéséért a közelmúltban megalakult a fittLÁBÉRt Klub. Az alapító orvosok, gyógytornászok és fitneszedzôk a betegségmegelôzésben és a gyógyításban nyújtanak segítséget. A szakemberek tudományos ismeretekkel, tanácsokkal segítenek a visszérbetegség, a lábgombásodás és az ízületi problémák megelôzésében, hatékony kezelésében a díjmentesen hívható információs vonalon: 06-80-200-244. 
 
[ 7902 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x