Szájba simuló formák a magasabb élvezetért
Címlap / Szépség-Egészség / Szájba simuló formák a magasabb élvezetért

Szájba simuló formák a magasabb élvezetért

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-07-03

A legújabb kutatások szerint a csokoládé formája is befolyásolja, hogy mennyire érezzük finomnak ezt a közkedvelt édességet. Az azonban biztos, hogy a csoki élvezeti értékén túl számos pozitív élettani hatással is rendelkezik: emeli a boldogsághormonok szintjét, javítja az emlékezetet és a hangulatunkat. 

 

Élmény-ízlelést ígért - és be is váltotta az egyik legrégibb és legismertebb magyar táblás csokoládé márka tulajdonosa a meghívójában írtakat.
Miközben a forrócsokit kanalazgattuk (ennek elkészítéséről olvashattok itt) érdekességeket tudhattunk meg a csokoládéról, illetve arról, hogy mi magyarok bizony nem mindig preferáljuk a régi jól megszokott ízeket – hisz míg korábban az édesebb, „tejesebb” csokoládékat kedveltük, mára a magasabb kakaótartalmúakat keressük inkább a táblás csokik közül.


Ennek persze számos oka lehet, az  élvezeti értéken túl bizonyára szerepet játszik az egyre tudatosabb táplálkozás is: mint tudjuk, minél magasabb egy csokoládé kakaótartalma, annál egészségesebb.
A magas kakaótartalom ugyanis emeli a szervezet endorfin szintjét, a fenil-etil-amin vegyületen keresztül jobb a közérzetünk. Főleg a téli hónapokban fontos lehet a csokoládéfogyasztás a depresszió megelőzésében is, hiszen a szerotoninszint növelésére is hatással van. A csokoládéban szintén jelen lévő antioxidánsok a szív- és keringési betegségek kialakulásának veszélyét csökkenthetik,  foszfortartalma pedig az emlékeztet javítja .

A legújabb kutatások szerint a csokoládé legfontosabb alkotóeleme, a kakaó további számos pozitív élettani hatással bír, ugyanakkor tény, hogy a csokit az élvezeti értéke miatt fogyasztjuk.  Az ízek boszorkánykonyháiban komoly kutatásokat folytatnak és ahogy a parfümiparnak megvannak a hivatásos „orrai” a csokoládénak is léteznek „előkóstolói”. Ők azok a kifinomult érzékekkel rendelkezős szerencsések, akik tesztelhetnek egy-egy ízvilágot, és általuk választják ki a szakemberek az adott célközönségre szabva azt az aromát, amivel végül piacra kerül a termék.

Mint megtudtuk, hazánkban is egyre keresettebbek a magasabb kakaótartalmú csokoládék. Ugyanakkor ragaszkodunk hagyományainkhoz, és ízvilágában leginkább a nagymamáink süteményeinek zamatát szeretnénk viszontlátni. Nem kell tovább várakoznunk, hiszen igazi újdonságként az almáspite és főtt alma, valamint a már-már hungarikumnak számító madártej ízesítéssel kerül piacra az egyik legrégebbi magyar csokoládé – természetesen az új kor elvárásainak megfelelve - több kakaótartalommal.
 


A csoki formája is számít

Annak érdekében, hogy az aromákat még tökéletesebben megízlelhessük, svájci kutatók végeztek vizsgálatokat. Azt lehet mondani, ez már a csokoládé ergonómiája. Megállapították ugyanis, hogy egy-egy kis kocka szopogatása közben akkor érezzük legtovább és legteljesebben az ízeket, ha maga a csoki forma felsimul a szájpadlásra, illetve, ha a szokásosnál kicsit vastagabb a csokoládé tábla. A kutatások eredményeként ma már  nem sima felületű és szabályos téglalap alakú hálóráccsal osztott táblákkal találkozhatunk majd, hanem újfajta, „hullámszeletkékkel” amelyek tetejének íve követi a szájpadlás vonalát.

Mint mindenben tehát, a csokoládéfogyasztásban is változnak az igények  - egy korszak zárul le és az új megjelenés mellett új ízvilággal él tovább régi kedvenc csokoládénk: a Boci.

Képek:
piqs.de: Knipsermann - Schokolade
piqs.de: connor212 - schokolade

 
 
[ 4528 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x