Kerüljük el az ételmérgezést az ünnepek alatt
Címlap / Szépség-Egészség / Kerüljük el az ételmérgezést az ünnepek alatt

Kerüljük el az ételmérgezést az ünnepek alatt

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Közeleg az ünnep, tervezgetjük az ünnepi menüt, és gyűlnek a kamrában, a hűtőszekrényben a hozzávalók. Ilyenkor kicsit mást, kicsit többet készítünk, mint szoktunk, talán nem is minden fér be a hűtőszekrénybe, aminek ott lenne a helye, talán majd nem is fogy el minden, és megmarad az étel egy része. A karácsonyi hangulatban leül a család az ünnepi asztalhoz, hogy az év egyik legemlékezetesebb étkezését családi, baráti körben elköltse. Azért, hogy az élményt ne rontsa el utólagos rosszullét, - mely sajnos elég gyakran előfordul - néhány egyszerű szabályt érdemes betartani. Kis odafigyeléssel nagy biztonságot teremthetünk magunknak és vendégeinknek. 

A legveszélyesebb ételek toplistája
Legveszélyesebbek azok az ételek, melyek nyers tojással vagy darált hússal készülnek, és nincsenek jól átsülve-főve. Ilyenek pl:
  • majonézes saláták, mártások, egyéb hidegkonyhai készítmények
  • tojáskrémes, tojáshabos sütemények, egyéb cukrászsütemények
  • madártej, vaníliasodó
  • darált, töltött húsok (vagdalt hús, töltött pulyka).

Biztonságos ételek
Biztonságosak azok az ételek, melyek jól át vannak forrósítva, és frissen fogyasztjuk őket, vagy hűtés nélkül sem romlandóak. Ilyenek pl:
  • bejgli, pogácsa, linzerek
  • ecetes, citromos saláták (majonéz nélkül), pl. hagymás burgonyasaláta
  • jól átsült húsok, pl. rántott hús, egyben sült hús
  • minden frissen fogyasztott jól átfőtt étel, pl. húsleves, töltött káposzta, halászlé.


Néhány jó tanács az ételkészítéshez, fogyasztáshoz
  • Beteg ember ne készítsen ételt!
  • Mossunk kezet munkakezdés előtt és közben is többször, alaposan!
  • A romlandó ételt, nyersanyagot mindig hűtve tároljuk (+5 oC alatt). Hűtőhőmérővel ellenőrizhető!
  • Az ételeket alaposan süssük-főzzük, hogy a belsejük is forró legyen (75 oC felett). Ételhőmérővel ellenőrizhető!
  • Nyers hús, baromfi előkészítése után mossunk kezet, mosogassunk el, csak utána foglalkozzunk más ételféleséggel!
  • Nyers tojást, nyers húst tartalmazó ételt ne készítsünk, kisgyermeknek semmiképp se adjunk!
  • A megmaradt ételt mielőbb hűtsük le és tegyük hűtőbe. A maradékot fogyasztás előtt mindig forrósítsuk át!

A gyomorrontást, ételmérgezést baktériumok, vírusok okozzák
Ezek az ételre szennyezett kézzel, eszközzel, vagy nyersanyaggal kerülnek, melyet a gyakori kézmosással, alapos mosogatással, és a nyersanyagok elkülönítésével megelőzhetünk.

A nyers húsokon, nyers baromfi felszínén kórokozó baktériumok (pl. szalmonella) lehetnek
Ezek készételre, szájba kerülve betegséget okozhatnak. Ezért a nyers húst, baromfit az összes többi élelmiszertől elkülönítve (külön csomagolva) vigyük haza és figyeljünk arra is, hogy a hűtőben ne érintkezzen más élelmiszerekkel. A nyers hús mosására, szeletelésére, tárolására használt eszközöket, edényeket ne használjuk kész ételekhez. A baktériumokat a sütés-főzés elpusztítja, ezért a készétel már nem veszélyes.


A nyers tojással készült ételek veszélyesek lehetnek

A tojás belsejében időnként szalmonella baktérium fordulhat elő, azonban a főzés hatására elpusztul. Lehetőleg ne készítsünk olyan süteményt, amelynek krémjébe nyers tojás kell, mert a tojással szalmonella kerülhet bele. Ilyet kisgyermeknek semmiképp se adjunk! A tojás sütve, főzve biztonságos.

A hűtés megakadályozza (lassítja) a baktériumok szaporodását
Az ételmérgezés veszélye nő, ha a baktériumok a langyos ételben elszaporodhatnak. Ezt előzi meg a hűtés. A készétel szobahőmérsékleten 2-3 óráig, hűtve 1-3 napig tárolható biztonságosan!

Az alapos sütés, főzés elpusztítja a baktériumokat
Minél alaposabban átsült – átfőtt az étel, annál biztonságosabb. A nagy adagban főzött, nagy- darabban sült étel közepe néha nem kap elegendő hőt, így a baktériumok életben maradhatnak. A maradék ételt fogyasztás előtt fel kell forralni!

Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

Képek:
piqs.de: Heinz Hasselberg & Anja Gros, Steinfurt - 093 Plätzchen backen 4
piqs.de: Sebsemillia - Gasso
piqs.de: Knipsermann: Habe ich verpennt?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4486 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x