Hatékony-e a csi kung?
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Hatékony-e a csi kung?

Hatékony-e a csi kung?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-22

A csi kung egy ősi kínai mozgásrendszer, sokan azonban kételkednek a hatékonyságában, mondván, hatásmechanizmusát nem támasztja alá semmilyen bizonyíték. Vajon a csi kung is csak a placebo elven működik - vagyis akkor, ha hiszünk benne? 


Rendezvénynaptár
Az ismerőseim között vannak kételkedők is, akik mindig azzal “replikáznak”, hogy “nincs semmilyen orvosi bizonyíték a csi kung hatékonyságára, ez is csak egy kamu dolog, ami azért hat, mert hisznek benne az emberek – vagyis olyan, mint a kimutatott placebo hatás.

Ez adta az ötletet, hogy egy saját tapasztalatot meséljek el - talán kettőt is.

Londonban (többek között) tolmácsként működtem és főként orvosi rendelőkben fordultam meg, hisz nagyon sok magyar csekély angoltudással megy ki dolgozni. Az ottani kormány ingyenesen tolmácsot biztosít a külföldieknek hivatalos ügyek intézésénél.

Így esett, hogy Katalinnal is találkoztam a rehabilitáción. Kéthetente mentem neki tolmácsolni, mert így adtak időpontot a fizioterápián. Eredetileg csuklótörése volt, de miután levették a gipszet, nem tudta mozgatni a csuklóját. Három hónap  múlva sem tudta még elfordítani a kézfejét, a karját nem tudta felemelni, sőt mi több, a könyöke is elkezdett fájni. Megtanítottam neki egy csi kung “faállást”, amit még éppen meg tudott csinálni, hisz nem kellett mozgatnia hozzá a karját.

Ő viszont nem élt vele, továbbra is a fizióterápiás kezelésekre járt és várta a javulást. Akkor húzták ki a lába alól a talajt, amikor közölték vele, hogy egy úgynevezett fagyott vállat alakít ki, aminek a lefolyási ideje 1 - 2 év és időközben semmit nem tudnak tenni érte. Ki kell várni, amíg a karja a harmadik fázisba lép, az úgynevezett kioldódási szakaszba, amikor újra elkezd fájni a válla. Addig pedig jobban teszi, ha talál magának olyan munkahelyet, ahol nem kell a jobb karját használnia. Katalin romokban hevert. Ekkor megkért, hogy pontosan mutassam meg  újra, mit  csináljon, hogyan és naponta hányszor.


Két hét múlva újra találkoztunk a rendelőben. Meglepett, milyen vidáman üdvözöl és máris elkezdett mesélni:
“Nézd, már majdnem teljesen el tudom fordítani a csuklómat. Sőt, megszűnt a térdfájásom és nagyon jókat alszok azóta. A bal oldalamon lévő nyilallás is megszűnt és jobban tudom mozgatni a vállamat is. Gyakorolhatom a csi kungot hoszabb időn keresztül is, mint amit javasoltál?”

Természetesen igennel válaszoltam. Időközben behívott a fizioterápiás szakember. Elővette a jegyzeteit, átolvasta, majd megkérte Katalint, hogy mozgassa a kézfejét. Ezt többször is megismételtette vele, látszott az arcán, hogy valamit nem ért. Katalin is feszülten várta, mit szól hozzá. Majd így szólt:

“Látszik, hogy végezte otthon a gyakorlatokat, amit adtam, mert most már teljesen jól tudja a csuklóját mozgatni. Nem kell többet hozzám jonnie, csak gyakorolja otthon, amiket felírtam Önnek.” Azaz gyógyultnak nyílvánította.

Nos, mennyire hitt Katalin a csikungban, merül fe a kérdés abszolút jogosan. Semennyire, ez volt számára az utolsó kapaszkodó, hogy talán meggyógyul és nem kell két éven keresztül “nyomorékként” még dolgoznia is.

Én már sokmindent láttam, ami beleillik a „csodás gyógyulások kategóriájába”. Amit még megemlítenék az egy 60 év körüli hölgy története. Mikor megtudta a bemutatkozáskor, hogy csi kungot oktatok, felragyogott a szeme és mesélni kezdett.

„Pár éve elkezdtem a csi kungot gyakorolni. Rövid időn belül agyvérzést kaptam és a jobb felem 80%- ban lebénult, egyáltalán nem tudtam használni, csak vonszoltam magam a lakáson belül. Nem nyugodtam bele az orvosi diagnózisba, hogy most már így kell leélnem az életemet és örülhetek, hogy cask az egyik felem béna. Mivel nem tudtam mozogni, ezért az úgynevezett csikung faállást gyakoroltam ülve, hisz állni se tudtam sokáig. Két hónapon belül már járni tudtam és az egész csikung gyakorlatsort is végezni tudtam. Így ma már a busz után is szaladok, hogy elérjem kifulladás nélkül” – fejezte be boldogan. És valóban ránézésre senki meg nem mondaná, hogy neki bénulásos agyvérzése volt.A szervezetünk valóban csodákra képes, csak merjük elhinni, hogy van megoldás.


Június 11-én csi kung tanfolyamot tartok ahol el lehet sajátítani a mozdulatsort és a faállást (álló meditáció).

Minden szerdán este 7-től van közös gyakorlás a 7 csakrára – ez független a tanfolyamtól, bárki csatlakozhat előképzettség nélkül.

Árak:
tanfolyam: 20.000Ft/fő
közös gyakorlás: 500/fő/alkalom

Bejelentkezés, érdeklődés:
Bogyó Erzsébet
http://csikung.weebly.com
20-338-1756

Képek:
piqs.de: kk+ - Yogini
piqs.de: tiarescott - Bikram Yoga - with Bikram Choudhury 
 
[ 6198 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x