4 trükk a dohányzásról való leszokáshoz
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / 4 trükk a dohányzásról való leszokáshoz

Gelsei Bernadett

4 trükk a dohányzásról való leszokáshoz

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-20

A dohányzásról, vagy bármilyen más rossz szokástól nehéz megszabadulni. Különösen, ha a cigaretta az egyetlen eszközöd, aminek segítségével megküzdesz a stresszel, vagy ami segít megnyugodni, relaxálni. Néhány ötlet, amely segíthet felhagyni a dohányzás szokásával. Nem mondom azt, hogy könnyű lesz megcsinálni, de talán megér egy próbát! Én 5 éve hagytam abba a dohányzást és ezek az apró trükkök nagy hasznomra voltak. 


Rendezvénynaptár
4 trükk, ami segíthet:

1. A legjobb beszélgetések a dohányzás alatt történnék – tévhit!

Az a tévhit, hogy minden fontos információhoz a munkaszünetek közötti dohányzáskor jutunk hozzá, nem igaz. Figyeld csak meg, miről szólnak ezek a beszélgetések. Tapasztalatom szerint sztorizgatásról, pletykálkodásról és csak kis részben cserélődnek minőségi információk. Azt is meg lehet figyelni, hogy a kocsmákban, szórakozóhelyeken zajló beszélgetésekben az, aki nem dohányzik, pontosan addig vesz részt, ameddig jól esik neki és tartalmasnak ítéli meg.

A dohányosok általában még egy utolsó cigi erejéig maradnak, akár egy ellaposodott beszélgetést is bevállalva emiatt, nem beszélve arról, hogy több pénzt is költenek ilyenkor, mint a nem dohányos társaik. Szóval biztos vagy abban, hogy azonosítanod kell magad a dohányosok körével, mert lemaradsz valamiről? A következő alkalommal próbáld ki, hogy nem mész ebédelni a  dohányosokkal. Az is lehet, hogy a dohányosok közül valaki, aki látja, hogy egyedül ülsz az asztalnál, leül melléd, és akár pont ezért nem megy ki cigarettázni. Természetesen nem emiatt szokik le róla, de legalább míg veled volt, egy cigarettával kevesebbet szívott el.2. Találd ki, valójában miért is dohányzol.

Az, hogy a rabja vagy, nem indok. Emlékszel, hogyan kezdődött? Talán egy stresszes időszakodban voltál, amikor elkezdted és a cigizés a feszültséget enyhítette benned. Vagy lázadó kamaszként azt gondoltad a cigizés keménnyé, dögössé tesz. Gondold végig most. Talán az a stresszes időszak már a múlté és már alig emlékszel arra is, hogy  mégis miért tartottad meg ezt a szokást? És már nem is vagy 14 éves, ezért nem kell már cigi a kezedbe, hogy felnőttebbnek, keményebbnek vagy dögösebbnek tűnj. (Szinte biztos vagyok abban, hogy anélkül is azzá váltál az évek során.)

3. Soha ne hagyd abba „majd holnap”!
Egyetlenegy függőség abbahagyása sem sikeres, mivel nincs hozzá kellő motiváció, ha azt mondod, majd holnap abbahagyom. Ez a terv rossz. Ezzel csak halogatod az egészet és komolytalannak fogsz tűnni mások szemében is. Az abbahagyást vagy azonnal kell kezdened, mihelyst megfogalmaztad a változást önmagadban, vagy egy konkrét időpontot kell kitűznöd (pl. születésnap, évforduló, találkozó). A változáshoz vezető út egyik módja lehet az elköteleződés. A nyilvános elköteleződés, hogy elterjed annak a  híre, te is le fogsz  szokni a cigiről. Fontos másokkal is megosztanunk, mert ez nagy akaraterőt ad, és mert a bűntudatot igyekszünk elkerülni, viszont szeretünk megfelelni másoknak - használjuk ki ezt az emberi tulajdonságunkat az eredményességünk érdekében.4. A sóvárgásod kezeld egy jó mantrával!

A nikotinéhség egy nagyon erős elvonás, mert kb. 21 napig tart és nagyon gyakran, intenzíven jelentkezik, viszont jó hír, hogy alkalmanként csak rövid ideg tart. Ezért ezt az időszakot tudatosan könnyebbé lehet tenni egy jól megfogalmazott mondattal, egy pozitív mantrával. Annak idején nekem ez volt a mondatom: „Szeretem, hogy jön a nikotinéhségem, mert azt mutatja, tisztul a szervezetem és ez jó érzéssel tölt el engem.” Nekem jól működött ez a mondat, de természetesen megfogalmazhatsz bármi más ehhez hasonlót, ami neked tetszik.


Gelsei Bernadett
addiktológus

Képek:
photostock / FreeDigitalPhotos.net
Nutdanai Apikhomboonwaroot / FreeDigitalPhotos.net 
 
[ 8005 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x