Tanítva tanulni a jógát
Címlap / Szépség-Egészség / Tanítva tanulni a jógát

Tanítva tanulni a jógát

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-08-02

A jóga az egyik legősibb tudomány, mely az önismerethez vezet. Természetesen ez nem megy egyik napról a másikra. Több szakasz létezik a fejlődésben, s az a különleges, hogy mindegyiknek megvan a maga szépsége és sajátossága. A legtöbbet az emberek a gyakorló szinten foglalkoznak a jógával, melynek az áldásos hatásairól (egészségmegőrzés, relaxáció, harmónia) már sokat írtunk. Érdemes elgondolkozni azon, mit adhat a jóga oktatása magának az oktatónak. Elárulom a titkot: még több tapasztalatot, élményt és tudást. Csak sokkal mélyebb szintű átéléssel. 


Rendezvénynaptár
Akik jógáznak, tudják, hogy már néhány hét és hónap után megjelennek azok a hatások, melyek a legismertebbek, ha a jógáról van szó. A rugalmasabb test, az ellazultság állapota, a stressz könnyedebb kezelése mind ilyen eredmények. Ezek azonban csak egy pici részét képezik annak, amit a jóga nyújthat. Akinek mindössze ez a célja, annak a jóga gyakorló órák és tanfolyamok tökéletesen megfelelnek hosszabb távon is.

Vannak azonban olyan típusú emberek, akikben felébredt bizonyos nehezen szavakba önthető vágy önmaguk és a valóság mélyebb megismerésére. Nem biztos, hogy ők akarták, az egyszer csak ott volt. Ilyenkor mindig megjelenik egy nagyfokú kíváncsiság, melyet jó esetben nem fojt el magában az ember, mindenféle mindennapi problémára való hivatkozással. Elkezd keresni, és azt látja, hogy nagyon sokféle szellemi út és rendszer kínálja a fejlődési lehetőséget. Vannak újabbak és régiek, egyszerűbbek és összetettebbek, a lelki szintre vagy éppen a testi szintre koncentrálók. A jógában az a különleges, hogy mindezek egyesülnek benne, s csak a gyakorlón múlik, mit vesz észre és használ fel belőle.


A jóga megismerésének kezdeti szakasza a jógapózok gyakorlása és a légzőgyakorlatok megismerése. Ahhoz azonban, hogy valaki mélyebben megértse ezek fontosságát, hatásmechanizmusait, sokkal több kell. Ismerni kell azt a szemléletmódot, amelyet összefoglalva jógafilozófiának nevezünk, meg kell ismernünk a saját testünk fizikai (anatómia) és energetikai (csakrák, mantrák hatásai, stb.)összetevőit és működését. A jóga oktatás módszertan segít pedagógiai, pszichológiai képességeink fejlődésében.  Erre egy egyszerű gyakorló óra vagy tanfolyam keretei között sajnos nem sok idő marad. A lelkiismeretes oktatók persze megpróbálják – több-kevesebb sikerrel - a tananyagba becsempészni, de akkor a gyakorlástól veszik el az időt.

Nem véletlen, hogy az ősi keleten évekig vagy évtizedekig tartott egy jógi felkészítése. A jóga teljesebb ismeretéhez több kell, mint heti két-három alkalom. Ezért érdemes elgondolkozni azon, hogy jógaoktató legyen valaki. Nem csak akkor lehet jógaoktatói képzésen részt venni, ha mindenképpen tanítani akarja a képzés elvégzése során. Egyszerűen ott már elegendő idő van arra, hogy a jóga nyújtotta lehetőségeket megismerje, elsajátítsa az illető.  Ezen túlmenően a hosszabb és tartalmasabb képzés megadja a megfelelő keretet ahhoz a változáshoz, ami a valódi önfejlesztéshez elengedhetetlen, de a hétköznapokban erre kevés idő jut. A legjobb befektetés mindig önmagunkba, saját tudásunk gyarapításába fektetni. Különösen akkor, ha nem csak technikai tudást (pl. a jógaoktatás módszertani részét) hanem egy örökérvényű, időtlen szemléletmódot sajátíthat el (jógafilozófia).

A jógaoktató tanítva tanul. Teljesen más szinten éli meg a jógát, mint aktív jógázó korában. A saját tapasztalat az, hogy minden órára való felkészülés, az órák megszervezése és megtartása, az utána kialakuló baráti beszélgetések végtelenül sokat tanítanak a jógaoktató számára is.


Aki tehát igazi mélységeket akar megélni önmagában és a jógában, az ne álljon meg pusztán a jóga gyakorlásánál. Az is hatalmas élményeket rejt, de az igazi utazás azzal a döntéssel kezdődik, amikor rájössz: a jóga is lehet az életed alapja. legyen szó mindennapi önfejlesztésről, egészségmegőrzésről, vagy éppen hivatásról. Igen, hiszen ez az egyik legszebb hivatás. Segíteni az embereket egy testi-lelki szellemi harmónia megélésében. S tanítani a hozzánk fordulókat az évezredes bölcsességre, s ezzel bölcsebbé válni. Ha ezt szeretnéd megtapasztalni, vagy egyszerűen gyökeresen meg akarod újítani az életed, legyél te is jógaoktató.

A Baraka Jóga Iskola igazán különleges ajánlattal jelentkezik a jógaoktatói képzésben. A 2013-as évben, csupán egyetlen alkalommal két jógaoktatói oklevelet kínál egy képzésben. Hatha és Kvantum jóga oktatói oklevelet szerezhet meg az a hallgató, aki részt vesz a januárban induló képzésünkön. Bármilyen kérdésed van, látogass el honlapunkra s írj nekünk.

Om, shanti.


Gyuró Éva – Eiva
A Baraka Jóga Iskola vezetője,  Jógaoktató
www.barakajoga.hu
Baraka, ahol kinyílik a Világ ...és benne Te is …
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 3557 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x