Hagyományos kínai módszerek a természetgyógyászatban
Címlap / Szépség-Egészség / Hagyományos kínai módszerek a természetgyógyászatban

Hagyományos kínai módszerek a természetgyógyászatban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A hagyományos kínai orvoslás a legősibb komplex gyógyító rendszerek közé tartozik. Egy egyedi diagnosztikai eljárásokkal és gyógymódokkal rendelkező, a test-lélek-szellem hármasát egységben szemlélő, holisztikus medicináról van szó, mely napjainkig megőrizte érvényességét és hatékonyságát. 

A hagyományos kínai orvoslás hátterében egy kifinomult filozófiai rendszer, a taoizmus és az Öt elem tana áll, amely az embert összetett változásaival, ciklusaival együtt szemléli és gyógyítja az egyensúly megbomlásából származó betegségeket és érzelmi állapotokat.
A taoizmus – nagyon leegyszerűsítve – minden jelenséget a két ellentétes pólus, jin (női, passzív, befogadó minőség) és jang (férfi, aktív, cselekvő minőség) dinamikus egységének tekinti. Jin és jang kölcsönösen feltételezik, áthatják és alakítják egymástez az ember testi-lelki működésére is igaz. Az egyensúly megbomlása azt jelenti, hogy az egyik pólus tartósan túlsúlyba kerül és elnyomja a másikat – ez vezet a testünk különféle tüneteihez, betegségeihez.

Ezért a kínai gyógyító eljárások mindegyike ennek az egyensúlynak a helyreállítására törekszik, lehetőség szerint még abban a fázisban, amikor a betegség csak enyhe tünetekkel jár és könnyen visszafordítható. A személyre szabott gyógyító eljárások kialakításakor természetesen még sok egyéb tényezőt figyelembe vesznek, köztük a rendkívül alapos állapotfelmérő módszereket.

A chi harmóniája az emberi testben >>>
A gyógynövények szerepe a kínai gyógyászatban >>>

Diagnosztikai módszerek a hagyományos kínai orvosi rendelőben
- Pulzusdiagnosztika

A kínai orvosok mindössze 12 mozdulatból meg tudják állapítani, hogy a 12 fő szerv, illetve meridián közül melyek esetében áll fenn alul-, illetve túlműködés.
- Nyelvdiagnosztika
A nyelv állapotából, színéből, alakjából és a rajta látható jellegzetességekből a kínai orvos következtetni tud a legfontosabb szervek problémáira.
- A fül vizsgálata
A testen belül egy komplex mikrorendszert alkot a két fülkagyló, amelyen megtalálható minden más szerv, illetve szervrendszer kivetülése. A fülön lévő elváltozások, hegek, bőrpír és más egyéb tényezők segítségével teljesebb képet kap az orvos a páciens egészségi állapotáról.
- „Vészjelző” akupresszúrás pontok
A testen lévő 365 pontból néhány egy-egy szerv megbetegedését is jelezheti a fájdalom és más egyéb jegyek révén.

Mélyebben is érdekel a hagyományos kínai orvoslás? Itt sok érdekes anyagot találsz még róla >>

A cél: az energiaáramlás helyreállítása
Az életenergiánk vezetékekben, úgynevezett meridiánokban kering testszerte és látja el minden sejtünket „üzemanyaggal”. Ahol az energia (chi) megreked, ott pangás keletkezik, ami kezelés nélkül előbb-utóbb betegségekhez vezet.  Más helyen pedig, ahova a pangás következtében  nem áramllik kellő mértékben a chi, energiahiány lép fel. Mindkettő kóros állapot, és célszerű már ebben a fázisban kezelni, így elkerülhetők a súlyosabb betegségek.  A kínai orvosok elsősorban a meridiánok speciális pontjait, az akupunktúrás vagy akupresszúrás pontokat kezelik – itt lehet a legerősebben hatni a meridiánokhoz tartozó szervekre és szervrendszerekre.

A hagyományos kínai orvosi rendelőben leggyakrabban használt gyógymódokról a február havi Horoszkóp magazinban olvashatsz bővebben. Keresd az újságárusoknál vagy kattints ide és fizess rá elő >>

Kolontár Elvira
www.hazateres.net

Kép: Exsodus - FreeDigitalPhotos
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 5025 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x