Zeneterápia- Jin és Jang
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Zeneterápia- Jin és Jang

Zeneterápia- Jin és Jang

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-06

Mindenki számára ismert a kínai dualista filozófia alapját adó Jin és Jang motívum. A teljes univerzumot átfogja, az élet minden területén tetten érhető.  


Rendezvénynaptár
Mindenki számára ismert a kínai dualista filozófia alapját adó Jin és Jang motívum. A teljes univerzumot átfogja, az élet minden területén tetten érhető. A több ezer éves kínai gyógyászat alapjait képezi a kettősség ismerete, betegségek, lelki állapotok, szervek, meridiánok csoportosítása Jin illetve Jang tulajdonságaik alapján.

Ezek után nem lehet meglepő, hogy a zenében is felfedezhető a világnak ez a kettőssége. Előző cikkeinkben utaltunk már arra, hogy a zenei alaptörvények tökéletesen megfeleltethetőek a szervezet ritmusainak (Zeneterápia-másképpen 3.).

Ez is természetesen ellentétekben mutatkozik meg, akárcsak a Jin-Jang elmélet. A zenei alaptörvényeket is csoportosíthatjuk a dualista filozófia alapján. A Jin póluson találjuk a rendezettséget adó Metrikát és Harmóniát (melyek megfelelnek a lassú testi ritmusoknak, pl.: anyagcsere), míg a Jang pólust a kötetlen mozgást biztosító Melodika és Agogika (testünkben ilyenek az idegrendszer gyors ritmusai) alkotják. A terápiás szempontból használható zene ezt a négy alapfogalmat közel egyenlő arányban tartalmazza, hogy mindkét ritmikus oldalt egyaránt megdolgoztassa, létrehozva ezáltal az egyensúlyt.

A négy zenei alapfogalom jelentése röviden:
Metrika: a ritmikának az ütemmel, és annak magasabb egységekké történő összeállításával foglalkozó része
Harmónia: arányosan, szabályosan megszólaló hangok által keltett zenei élmény.
Melodika: dallamképzés-tan
Agogika: az egyes hangok finom, az előadóművész egyéni képességeitől függő értékváltozásainak (gyorsulás, lassítás, értékmegnyújtás) tana.
Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 4399 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x