12 karácsonyi bódulat, az ünnepi italozás példát mutat...
Címlap / Szépség-Egészség / 12 karácsonyi bódulat, az ünnepi italozás példát mutat a gyerekeknek

Gelsei Bernadett

12 karácsonyi bódulat, az ünnepi italozás példát mutat a gyerekeknek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A szülői alkoholizálás vagy az alkoholizmus, mint betegség jórészt csak ritkán válik láthatóvá a külső szemlélő számára. Azonban a gyerekek alkoholhoz való viszonyulása azáltal alakul ki, hogy megfigyelik a körülöttük alkoholizáló felnőttek viselkedését. A karácsonyi időszak stresszes lehet. Hazaérve a párunknak panaszkodva egy ital elfogyasztása teljesen normálisnak tűnik.  

De álljunk csak meg és gondolkodjunk el, mit tanít ez a gyerekeinknek – hogy az alkohol jó problémák leküzdésére.

Hazánkban, mint ismeretes elég magas az alkoholizmus és a nagyívók száma, kifejezetten a karácsonyi és újévi időszakban történik a legintenzívebb alkoholfogyasztás és lerészegedés. Éppen ezért, nagyon fontos, hogy milyen mintát mutatunk ebben az időszakban a gyerekeinknek akik, az ünnepek egy részét a mi társaságunkban töltik.
Nézzünk 12 megfontolandó ötletet az ünnepek alatt.

1. Igyál felelősségteljesen – nem kell kiinni az üveget azért, mert kinyitottad azt. Igyál csak annyit, amennyi jólesik, és aztán zárt be az üveget. Ismerd a határaidat és ha egyszer meg tudtad csinálni , aztán legyen ez a mintád.

2. Ha túl sokat ittál és másnapos vagy, ne titkold el előtte a tüneteidet. Mondd el az igazat, beszéljetek őszintén a gyerekkel erről és hagyd, hogy, lássa azt, hogy milyen hatással van a túlzott alkoholfogyasztás a szervezetre, és hogy érzed magad másnaposan. Fontos, hogy megtanulja, ez a túlfogyasztáskor következik be, és ne azt szűrje le, hogy egy jó éjszaka együtt jár a másnapossággal.

3. Ne dicsőítsd/magasztald az alkoholt és az alkoholmámort - és ne űzz gúnyt azokból, akik nem isznak.

4. Ösztönözd a barátokat és családtagokat, hogy jó példát mutassanak. Ne félj kimutatni nemtetszésed, vagy nem egyetértésed azon rokonaid és barátaid felé, akik azt hangoztatják és úgy is gondolják, hogy a karácsony nagyszerű alkalom a lerészegedéshez.

5. Figyelj arra, amikor befejeződött a vendégség, hogy üresek legyenek az üvegek, és ha lehet te vidd ki és dobd azokat a kukába, nehogy a gyerek kedved kapjon és kiiszogassa azokat.

6. Időben gondolkozz el, és készíts tervet, hogyan csökkentsd a karácsonyi stresszt – előre bevásárolsz, elkészítesz és felkészülsz előre dolgokkal, megosztod a munkát, hogy minél kevesebb dolgod maradjon az ünnepek alatt, ezáltal minimálra szorítod a stressz lehetőségét.


7. Sok családnál a karácsony napjai folyamatos kocsizás egyik rokontól a másikhoz, egyik ebédből a másik vacsoráig. Fontos, hogy ha inni szeretnél, ne te legyél a sofőr, azaz mindig legyen kijelölve erre ember, aki biztosan nem fog inni, így a másik nyugodtan lazulhat és fogadhat el alkoholt is (nem kell aggódni a vezetés és a piálás miatt).

8. Próbáld meg korlátozni az alkoholfogyasztásod- pl. döntsd el, hogy csak bort iszol és azt is időnként szódával, vagy mindig iszol mellé vizet. Ha tömény mellett döntesz, akkor határozd meg, mennyi kupicával fogsz elfogadni, legyen egy saját magad által megszabott határod.

9. Ha sok vendég jön hozzátok, vagy sok helyre mentek, legyen gondod arra, hogy hol lesz majd a gyerek, ki fog vigyázni rá, mit fog nézni és mivel fogja az idejét tölteni, míg ti vendégeskedtek.

10. Próbálj alkoholmentes vendégséget, estéket, éjszakákat is beiktatni, hogy a gyerek lássa azt is, hogy ünnepelni pia nélkül is lehet.

11. Ha olyan családi ünnepséget terveztek, ahol tizenévesek is jelen lehetnek, fontos, hogy előtte üljetek le és beszéljétek meg a szabályokat és a kereteit az estének. Nyíltan és őszintén beszéljetek az alkoholfogyasztásról, hogy neki szabad e vagy sem, és legyél következetes és kitartó abban, hogy hány éves kortól ihat a saját gyereked alkoholt, akár megkóstolás céljából is. Beszéljetek az értelmes, mértékletes ivásról, az alkoholhoz való viszonyotokról stb. őszintén vele.

12. Ne érezd magad álszentnek és hiteltelennek azért, mert megbeszélted a gyerekkel, hogy ő nem ihat, te pedig iszol. Magyarázd el neki, hogy te felnőtt vagy és hogy az ő teste még növekedésben van , ezért az alkohol az ő még teljesen ki nem fejlődött szerveire milyen hatással van. Mond el neki milyen szabályok vonatkoznak a felnőttekre, ha alkoholt fogyasztanak pl, vezetés , hány éves kortól lehet csak alkoholt vásárolni stb. Érezze, hogy ő még nem felnőtt sem testileg, sem lelkileg, hogy ezt okosan tudja kezelni stb.

Boldog ünnepeket mindenkinek és mértékletes alkoholfogyasztást kívánok. Ha mégis probléma lett belőle, online tanácsadást az ünnepek alatt is lehet kérni!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3488 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x