Búcsúzunk a Colosseumtól, a tiszteletbeli magyar zenekartól...
Címlap / Sztárock / Búcsúzunk a Colosseumtól, a tiszteletbeli magyar zenekartól

Búcsúzunk a Colosseumtól, a tiszteletbeli magyar zenekartól

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A brit blues-rock formáció, a Colosseum november 14-én adja utolsó (bár meggondolnák magukat!) koncertjét a Millenárison. Aki szereti az első osztályú, minőségi rockzenét az ne hagyja ki! 

Legutóbb, 2007-ben játszottak hazánkban, a paksi Gastroblues fesztiválon. A közeljövőben, a turnét követően egy koncertalbum teszi majd kevésbé fájdalmassá a búcsújukat.


A zenekar története két fejezetből álló regény. A banda 1968-ban alakult John Hiseman dobos vezetésével, Felesége, Barbara Thompson jelenleg a szaxofonokat fújja a felejthetetlen Dick Heckstall-Smitht követve, aki 2004-ben halt meg, de már előző évben kiszállt, s Barbara korábban átvette a hangszerét. A hölgy több Colosseum stúdiólemezen bizonyított. Vele lépett fel a Colosseum 2003-ban a budavári Oroszlános Udvarban.


A bődületes hangokra képes, rockban és bluesban óriási, valamint emberként is végtelenül szimpatikus Chris Farlowe 1970-ben csatlakozott a Colosseumhoz, s nem volt alapító tag Dave „Clem” Clempson gitáros, valamint Mark Clark basszusgitáros sem. Dave Greensdale billentyűssel kiegészülve ez a csapat játszott 1971-ig, amikor a Colosseum feloszlott.


Az újjászületésre évtizedekig kellett várni.  A „szünetben” Chris Farlowe saját bandái mellett énekelt az Atomic Roosterrel, Clem Clempson egy időre csatlakozott a Humble Pie-hoz, John Hiseman Colosseum II néven szervezett együttest (amely nem pótolta az eredetit, bár Gary Moore is pengetett itt), Dick Heckstall-Smith pedig szólóprojektjeit gondozta.


A Colosseum 1994-ben kezdett ismét koncerteket adni, s hamar eljutottak Budapestre. A zenészeket is meglepte és meghatotta az a szeretetteljes fogadtatás, amelyben nálunk részesültek, ez meggyőzte őket, hogy folytatniuk kell! 


Azóta új szerzeményeket is tartalmazó stúdióalbumokat jelentettek meg. A zenekar legutóbbi magyarországi koncertje előtt, 2007-ben került a piacra a „Live 05” című dupla koncertalbum, amely az előző évek felvételeiből válogatott.


A Colosseumot az első magyarországi koncert után láthattuk-hallhattuk 1999-ben, 2000-ben is Budapesten. Minden egyes koncertjük óriási élmény volt a műfajt kedvelők számára, ezért számítanak már szinte „magyar” bandának.


Az együttes rocktörténeti jelentőségű lemezeket jelentetett meg az évek során: 1969-ben a Those Who Are About to Die nyitotta a sort, amelyet még ugyanabban az évben a Valentyne Suite követett. Azután 1970-ben a Daughter Of Time, 1971-ben a Live korong öregbítette hírnevüket.

Az újjáalakulás után 1995-ben jelent meg a Reunion Concerts albumuk, 1998-ban a Bread & Circuses, 2003-ban pedig a Tomorrow´s Blues, s ugyanebben az évben adták ki az 1994-es, korszakos jelentőségű kölni koncertjük felvételét.


A Colosseum tagjai közül az idén hetvenéves Chris Farlowe többször  tiszteletét tette nálunk saját együttesével. Legutóbb idén tavasszal a Hamburg Blues Band tagjaként járt itt. Ezen a koncerten vele tartott Clem Clempson gitáros is. Túlzás nélkül állítható, hogy a két „kolosszális” tag a hátán vitte az egyébként is kitűnő hamburgiakat…


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2240 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x