A jövő gitáros istenei (34. rész) - Simon McBride
Címlap / Sztárock / A jövő gitáros istenei (34. rész) - Simon McBride

A jövő gitáros istenei (34. rész) - Simon McBride

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-05-25

Ezzel a címmel jelent meg júliusban a könyvem, amelyben 33 nálunk szinte ismeretlennek számító káprázatos tehetségű ifjú gitáros titánt mutattam be, de máris itt van a következő, az ír Simon McBride, akit sokan Rory Gallagher és Gary Moore méltó örökösének tartanak. 

 

Ez azért bizonyára túlzás, de  tudhat „valamit” ez a gitárnyűvő, ha a műfaj olyan sztárjai előtt is színpadra léphetett már eddig, mint Jeff Beck, Joe Satriani, Derek Trucks és Joe Bonamassa.


1979. április 9-én született az észak-írországi Belfastban, 10 évesen kezdte az ismerkedést a gitárral, a hagyományoknak megfelelően tanár nélkül képezte magát, amelynek az lett az eredménye, hogy öt évvel később a Guitarist Magazine játéktudását az év legjobb fiatal gitárosa címmel jutalmazta. A Wembley Conference Centerben rendezett gitárvesenyt pedig megnyerte, ami talán nem is volt annyira meglepetés.

Simon McBride 16 évesen lett hivatásos zenész a belfasti alapítású Sweet Savage nevű metal banda gitárosaként vette át Vivian Campbell helyét, aki később Dio és a Def Leppard csapatban tett szert nagyobb névre. Simon a turnék mellett két albumott vett fel velük Killing Time (1996) és Rune (1998) címmel.


Hősünk miután elhagyta a zenekart Andrew Strong ír énekes-színész „szolgálatába” szegődött. Strong ismertséget az 1991-es The Commitments című film szereplőjeként szerzett, de énekesként is figyelemre méltó, amit jelez, hogy Grammy-díjra is jelölték. Az albumai közül volt olyan is, amely platina státuszig vitte, nem beszélve arról, hogy olyanokkal turnézhatott, mint Prince, Lenny Kravitz, Bryan Adams és Elton John. Jó iskola volt ez McBride számára is, hiszen hat évet töltött az énekes kísérőzenekarában.


Aztán úgy döntött, hogy megpróbálja szólóban és 2008-ban kiadta a Rich Man Falling című szólóalbumát, amellyel óriási feltűnést keltett a szakmában.

A Down To The Riverben olyan Stevie Ray Vaughan-os riffel nyit, hogy csak pislog az ember, és már itt feltűnik, hogy mennyire remek énekhanggal van megáldva, ami nem hátrány egy gitárosnál! Hangszeres játékát pedig olyan bámulatos könnyedség jellemzi, amely csak a legnagyobbak sajátja.

Változatos dalok jönnek ezután (Standing Still, Fat Pockets), majd a So Much Love-ban megmutatja, hogy milyen is egy „rádióbarát” kompozíció szédületes gitárszólóval megspékelve. A Pushing It Out nekem olyan „nickelbackes”, bár őket nem említette a kedvenceinél, igaz ő már ezen az első lemezén jobban szól, mint a kanadaiak!

Ha már a kedvenceinél tartunk, akkor erről azt mondta, hogy kezdetben Gary Moore, a Thin Lizzy, Joe Satriani és az AC/DC lemezeit hallgatta sokat. Természetesen Jimi Hendrix, a Free és a Bad Company valamint Rory Gallagher muzsikája is nagy hatással volt rá. Roryról megjegyezte, hogy nem igazán érti, amikor néhány dalát az övéihez hasonlítják. Ő semmi hasonságot nem érez, a közös csak az bennük, hogy neki is ír vér csörgedezik az ereiben.


Visszatérve a lemezhez a címadó dalban ismét valami bódító riffel ajándékoz meg bennünket, pompás ez a felvétel, kiforrott munka egy bemutatkozó szólólemezen.

Az pedig, hogy milyen érzékkel nyúl hozzá a klasszikusokhoz, megkapjuk két feldolgozásban. A Free-től jól ismert Be My Friend méltó Paul Rodgers egykori bandájához és Hendrix: Power Soul-jának az előadásánál sem kell szégyenkeznie! A gitárja úgy szól, hogy lehidal az ember tőle.

Mindössze két évet kellett várni, amikor a Nugene Records piacra dobta második lemezét Since Then címmel. Nagyon pörgősen indul, szinte repülünk a Take My Hand-et hallgatva, majd segít bennünket lehiggadni a Hell Waters Risinggal. Csipetnyi „bonamassás-hatást” is érzek a gitár-soundban, de ez nem baj, hiszen így is mindenen átsüt Simon egyéniségének ereje.

Az igazi csuda azonban a Down To The Wire-ban jön el, egy gyönyörű blues, amelynek a meghallgatása után kapta meg nálam Simon a belépőt A jövő gitáros istenei „klubtagságára”! 

Minden dalon nem mennék végig, hagyok felfedezni valót nektek is, de mindenképp említést érdemelnek más zenei hatások is, mint Stevie Ray Vaughané a Be My Baby című számban, vagy fogékonyságát a lírára, amit a Sweet Angel-en játszik. Tud - szerintem - tuti slágert is írni, mint a Tear Down Your Soul, amely valószínűleg közönségkedvenc a koncertjein. Az album végén egy fájdalmasan szép instrumentális gyöngyszemmel (The Truth) búcsúzik, mindössze alig több mint két percben.


Olyan világhírű hangszerkészítők is felfigyeltek McBride-ra, mint Paul Red Smith, akinek a műhelyéből kikerült gitárját használhatja. Simon ezzel olyan óriások társaságába került, mint Buddy Guy, Carlos Santana és Al Di Meola!

Felfokozott volt a várakozás az első koncertlemeze iránt, amely idén került a boltokba Nine Lives címmel. A Down To The Wire-rel indít, és valami olyan szenvedéllyel játssza, hogy csak ámul és bámul az ember. A Fire Me Up-ban szinte robban a feszültség, a zenekara is alig tudja követni. A Rich Man Falling élőben még hatásosabb, mint az első lemezén, de hát ez így természetes.

A Down To The River hét percében felvonultatja tehetségének teljes arzenálját, technikai tudása a hangszerén csak a legnagyobbakéhoz mérhető, nem beszélve arról, hogy a szólói is roppant változatosak. A hangja az évek előrehaladtával mintha mélyült volna, ami nagyon jól áll neki. A Change című számnál előkerül a wah-wah pedál is, majd a közönség csipetnyi „hergelése” után jön a Power Of Soul, amelynek az előadását az égből Jimi is megsüvegelné.

Akik az akusztikus gitárt szeretik, hősünk nekik is kedveskedik négy kompozíció eljátszásával - nem kell csalódniuk - ezekkel zárul a lemez.

A legfrissebb hír szerint szeptember 24-én Crossing The Line címmel vadonatúj lemez kiadására készül Simon McBride, természetesen azonnal beszámolok róla, amint hozzájutok! 
 
[ 2934 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x