10 tipp a stresszmentes ünnepekhez


10 tipp a stresszmentes ünnepekhez

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-07-26

Itt a karácsony, és úgy tűnik, az "egyre rohanóbb világ" kifejezés már valóban több, mint közhelyes sóhaj. Ilyentájt előjön a vásárlási stressz, a családi konfliktusok, és egyre bűntudatosabban fogyasztjuk a karácsonyi nyalánkságokat is. Nincs más hátra, fel kell venni a kesztyűt, és olyan trükköket alkalmazni, amivel ez a világ nem sodor el minket. 


Rendezvénynaptár
Év vége felé mindannyian érezzük, hogy energiatartalékaink kifogyóban vannak, ráadásul a karácsony is a meghittség és nyugalom helyett, egyre inkább a stressz terepe lesz: ajándékvásárlás rohanással összekötve, miközben az ember még a munkahelyén tölti a napjait, majd óriási főzőcskézések, előre aggódva annak eredményén, idegeskedések, családi konfliktusok, aztán az ember szinte beesik a fa alá. Ezt követően pedig csupán néhány nap adódik arra, hogy kipihenjük a rohanást, vagy akár az évet, feltöltődjünk, hogy januárban újult energiával lássunk neki a teendőknek. Na és persze kiegyensúlyozottabban.


Vannak olyan módszerek, amelyekkel stressz-mentesebben és egészségesebben tudjuk eltölteni az ünnepeket. Dr. Filippo Ongaro, olasz orvos, akinek az Európai Űrhivatal orvos-tanácsadójaként és a budapesti Quintess Egészségközpont nemzetközi orvos-igazgatójaként az a missziója, hogy a tudomány, a genetikai kutatások, a nutrigenomika legújabb eredményeit a szokásos 15-20 év fáziskéséshez képest mielőbb hasznosítsa az orvosi gyakorlatban, egyszerű, de működő ötleteket ad. A rendszerszemléletű medicina[1] európai nagykövetének tanácsai, hogy az ünnep valóban ünnep legyen:

Tippek – Hogyan űzzük el a stresszt karácsonykor?
  1. Ne nyújtsuk el túlságosan ezt az időszakot: 2-3 napos ünneplésre koncentráljunk. Ezt követően gyorsan szabaduljunk meg a megmaradt ételektől.
  2. A több szabadidőt fordítsuk több testmozgásra.
  3. A vásárlást ne tekintsük olimpiai kihívásnak. Szórakozzunk és lazítsunk.
  4. Próbáljunk meg egészséges ajándékokat venni szeretteinknek. Például sportszert, táplálkozási tanácsadó könyvet, stressz-kezelő DVD-t.
  5. Próbáljunk többet aludni, esetleg iktassunk be ebéd utáni pihenőket.
  6. Töltsünk több időt családunkkal, barátainkkal.
  7. Kerüljük az olyan ünneplést, amit nem élvezünk. Legalább karácsonykor tegyük azt, amihez kedvünk van.
  8. Gondoljunk azokra a fogadalmakra, amiket nem tartottunk be, és ne kövessük el újra ugyanazokat a hibákat. Most tervezzük inkább.
  9. Gondoljunk azokra az emberekre, akik rosszabb helyzetben vannak, mint mi, és gondoljunk arra, hogy milyen szerencsések vagyunk.
  10. Helyezzük a saját és családunk egészségét a 2012-es év középpontjába.


A karácsony tele van csábítóbbnál csábítóbb ételekkel, amiknek nehéz ellenállni. A plusz kilók azonban mégsem szükséges velejárói az ünnepeknek. Ekkor is törekedjünk arra, hogy ne fogyasszunk mértéktelenül. És utána? Jöhet a diéta? Úgy tűnik, nem. „Nem a diétázás a megoldás, mivel az csupán gyakorta egy rosszul felépített kalóriaszűkítő étrend életmódváltozás nélkül” – véli Dr. Ongaro. Szerinte a kalóriaégetésnek nem a mozgás a leghatékonyabb módja. Hiszen míg egy órányi sporttal átlagosan 400Kcal adható le, addig nyugalmi állapotban is elérhető, hogy óránként 50Kcal-t fogyasszunk, ha megfelelően táplálkozunk és élünk. Az egyik legújabb tudományágnak tartott nutrigenomika épp a génekre szabott táplálkozás módszertanát alkotta meg. Ez ma már mindenki számára elérhető, így sorsunkat a kezünkbe vehetjük.

Képek:
photostock / FreeDigitalPhotos.net
David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.net
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 3015 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

 

 

Anya és gyermeke – meghitt hangulatú Sassoferrato-festmény Tongáról.

A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x