Törvényszerű a téli depresszió?
Címlap / Psziché / Törvényszerű a téli depresszió?

Törvényszerű a téli depresszió?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-29

Depresszió! Bármikor halljuk ezt a szót, egy kellemetlen érzés fut át rajtunk. Minden olyan eszünkbe jut, ami a levertséget, befelé fordulást, szomorúságot, állandó bánatot, csüggedést, kilátástalanságot, lelki- testi fájdalmakat, szeretethiányt, önmagunkba roskadást stb. jelez. S a beteg szeretne ebből minél hamarabb kilábalni, ezért mindenhova elmegy, amit csak valaki ajánlani mer, mindent kipróbál, megvesz, amit valaki dicsér, azt gondolva, hogy ez biztos segít problémáján. 

 

Már maga az a tudat, hogy korán van este, bezárkózunk, egyedül vagyunk, nincs kivel beszélgetnünk, mert egyedül élünk, s ez letargiát eredményez nálunk. De még szomorúbb a helyzet, ha fizikailag van társunk, de nem tudjuk vele megosztani fájdalmainkat, lelki sérelmeinket, nincs lelki összetartozás, egész biztos ezt még nehezebb elviselni. 

Miért több a depressziós ember télen?
Korán sötétedik, kevés időt töltünk a hideg miatt a szabadban, nem kötjük le magunkat hasznos, értelmes munkával, nem találkozunk eleget barátainkkal. Talán a munkahelyen is vannak problémák, amiket megoldhatatlanoknak látunk. Nem látogatunk meg nálunk gyengébbeket. S még sorolhatnánk tovább is hiszen ezzel még a sornak nincs vége.

Betegeimnél tapasztaltam, hogy a depresszió szó leginkább azt jelenti, hogy Ő – a beteg – úgy érzi, nagyon egyedül van – lelkileg! Őt senki nem hallgatja meg. Az ő problémája senkinek sem fontos. Öt  nem szereti senki igazán, nem értékeli senki, minden kilátástalannak látszik, s egy kis sérelem mindig nagyobbá növekszik a lelke mélyén. Sajnos ezt Ö nem látja, s így helyzete csak rosszabbodik.

A legjobb gyógymód a hasznos, tartalmas elfoglaltság. Ezért minden napot tervezzünk meg előre, s azt igyekezzünk el is végezni. Így nem maradnak „lyukas órák”, amikor a rossz gondolatok, a fájdalmaink reánk törhetnének. Van elfoglaltságunk, látjuk munkánk eredményét, ez olyan boldogságot ad nekünk, mely minden rosszat el tud feledtetni.

Csak a dolgozó férfi és nő lát az életben nagyszerűt és jót, kész annak terhét viselni, hittel és reménységgel. A jó cselekedet boldogító érzése élénkíti az elmét, kedélyt és átjárja az egész testet. Lám milyen egyszerű út a depresszióból való szabaduláshoz.
 
HarmoNet tipp: Fékevesztett mélabú - a tél átka >>

Egy másik fontos dolog

A szavak a lélek közlekedési eszközei! Lehetővé teszik, hogy az emberek érintkezzenek egymással. Ha nem beszélgetünk senkivel – lelkünk magába roskad. S mi magunk is magányosnak érezzük magunkat. Mikor felkeresünk nálunk betegebbeket, rászorultabbakat,  s igyekszünk őt meghallgatni,   magunk is beszélünk, de látva  az ő problémáit is,  sokszor teljesen elfelejtjük a saját magunkét.   S ha  egyedül vagyunk otthon, akkor is van, aki mindig meghallgat bennünket. Mikor évekig egyedül éltem, s egész nap a rákos betegek könnyes arcát láttam, este mindent félig hangosan elmondtam a jó Istennek, mert a sok „lelki méregtől” meg kellett szabaduljak. Neki mindig van ideje meghallgatni elfáradt gyermekét

Közösségben magányosan
Elgondolkodtató a fenti cím? Élhetünk családban, s mégis magányosan?  Így nagyon nehéz lehet élni! Mit tegyünk, hogy közösségünk - közösség legyen?

Hiába mondják,  hogy  a férj  az oszlop a családban, mégis  a nőnek, az anyának kell „ mint a család napfényének” meleget árasztania, összetartania családját.  Úgy  élni, hogy mindenki haza vágyjon, otthon érezze legjobban magát.


Kedvesség és türelem által az igazi szeretetet ébren tarthatjuk szívünkben. Az őszinte barátság melege, s a szíveket egymáshoz kapcsoló szeretet ad erőt ahhoz, hogy mindvégig együtt legyünk boldogok.

Több mint három évtizedet éltem egyedül, de mindig a kapumon belül éreztem magam a legjobban. Szerettem itthon lenni, szerettem az igen nehezen felépített kis hajlékomat. S ha családosokkal beszélgettünk, mindig azt mondtam: „csak úgy érdemes együtt élni valakivel, ha akkor a legboldogabbak, ha együtt lehetnek”. A családban mindenki akkor örüljön igazán, ha „belülről” csukja be az ajtót. Könnyen mondtam, mert mindig is úgy éreztem. De hála a jó Istennek most is úgy érezzük mindketten, s mondhatom egymás nélkül nem is megyünk sehova.

HarmoNet tipp: Téli depresszió - völgy az ünnepek között >>

Miért élnek többen családban magányosan?

Évek alatt elkopott a fény, elhalkultak a szerelmes szavak, nagy csend veszi körül a házastársakat - főleg ahol a gyermekáldás is elmaradt, - vagy már kirepültek a gyerekek, s mindegyik külön-külön beburkolódzik a saját lelkivilágában. Van társuk, gyermekük, talán baráti körük is, s mégis fájdalmasan magányosak!

Már ismerős ez a mondat: Ahogyan az ember szívében gondolkodik olyan ő! Gondolatok tömege adja egy közönséges nap történetét; és gondolatainknak oroszlánrészük van a jellem kialakulására. Ha a gondolatok tiszták és szentek, akkor az ember javul általuk. Ezekkel élénkebb a lélek lüktetése és gyarapodik a készség a jócselekedetekre. És ahogyan egy esőcsepp is előkészíti a másik útját a talaj nedvesítésére, azonképpen a jó gondolat utat nyit a továbbiaknak. Ne feledjük el, hasonlóan a rossz is!Tehát hol dől el, hogy milyen lesz a hangulatunk? A gondolatainknál

Igen sok érdekes dolgot kapok, főleg ausztráliai régi barátaimtól  e-mailen,  s ami nagyon tetszett:  „A Bölcs ember”: 

Egy 92 éves kicsi, idős ember, szépen megfésülködött, megborotválkozott, felöltözött, és reggel 8 órakor elindult az idősek otthonába. 70 éves felesége nemrég hunyt el, s ezért úgy érzi, muszáj elhagyni házát. Az idősek otthona előterében várakozik, s ránk mosolyog mikor azt mondjuk neki, hogy kész a szobája. Miközben a lift felé tartunk, röviden elmondom neki milyen is az ő kis szobája, elmesélem neki azt is milyen színű a függöny és az ágytakaró.

„Nagyon tetszik”, s lelkendezik, mint egy 8 éves kisgyerek, aki most kapja meg élete első szobáját. „Kedves Mihály, még nem is látta a szobát, várjon egy kicsit.”

„Az nem baj”, közli. „A  boldogság az mindentől független dolog. A boldogságot függetlenül választom. Az, hogy a szoba tetszik-e vagy sem, nem a bútoroktól függ, vagy a dekorációtól – az attól függ, ahogy én azt látni akarom. Én már a fejemben eldöntöttem, hogy a szoba tetszeni fog. A döntésemet minden reggel az ébredésnél hozom. Dönthetek úgy, hogy a napomat az ágyban töltöm, és  számolom hány testrészem nem működik, mely részeim fájnak vagy köszönetet mondhatok az égnek a testrészeimért, melyek jól működnek. Minden nap egy ajándék, ha ki tudom nyitni a szemem, az új napra koncentrálok, a szép emlékekre, melyeket az életem során gyűjtöttem össze.” „Az öregség az olyan, mint a bankszámlád. Azt veszed le, amit összegyűjtöttél.”Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 2136 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x