Bagóleső Harmonet - Horoszkóp -Ezotéria - Jósda
Címlap / Psziché / Bagóleső

Bagóleső

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-05-29

Rám is igaz a mondás: a dohányzásról leszokni a legkönnyebb dolog a világon, nekem már tizenötször sikerült. E dilemmával szembekerül a honi felnőtt (?) lakosság egyharmada is, ha jó munkahelyen kíván elhelyezkedni, dolgozni.  

 

Rám is igaz a mondás: a dohányzásról leszokni a legkönnyebb dolog a világon, nekem már tizenötször sikerült. E dilemmával szembekerül a honi felnőtt (?) lakosság egyharmada is, ha jó munkahelyen kíván elhelyezkedni, dolgozni. A minap az EU esélyegyenlőségi biztosa bedobta az égő csikket a nagypolitika hamutartójába. Úgy foglalt állást, hogy nem kifogásolható, ergo nem hátrányos megkülönböztetés az, ha egy álláshirdetés úgy szól: dohányosok kíméljenek. Azóta pontosítottak, mondván: Vladimír Spidla biztos szavait félreértelmezték, a bizottság valójában nem támogatja a dohányosok hátrányos megkülönböztetését.

Végletek között
Rég volt annyi riadt félreértés, célzatos félremagyarázás, mint van dohányügyben – megtetézve a közbeszéd általában téves diszkriminációellenes hivatkozásaival, sőt hadjárataival.

Két véglet: diszkriminálhatják-e egyes munkahelyeken a nem dohányzókat is, avagy kirúgható-e adott esetben, például nemzeti hatáskörben meghozott döntés nyomán minden notórius bagózó egy közhivatalból is?! Nos, nem!
A tárgyilagos megközelítés szétválasztja a közjog és a versenyszféra világát. A magyar alkotmány 70. paragrafusának 6. bekezdése szerint minden állampolgárnak joga van ahhoz, hogy rátermettségének, képzettségének és szakmai tudásának megfelelően közhivatalt viseljen. Nincs negyedik vagy ötödik feltétel, így akár láncdohányos is lehet országgyűlési vagy helyi képviselő, polgármester, bíró, ügyész, számvevő.

Az alkotmány szerint minden embernek veleszületett joga van az élethez és az emberi méltósághoz, amelyektől senkit sem lehet önkényesen megfosztani. Az emberi méltóság egyik leágazása az önrendelkezés. A dohányzás alkalmasint az önrendelkezés része, bár ezt a passzív dohányosok okkal-joggal vitatják. Dohányzáshoz fűződő alkotmányos, illetve emberi jog nincs, ráadásul a füstölgő szabadsága legfeljebb odáig (illetve, odáig már nem) terjedhet, ahol a másik ember tiszta levegőt igénylő szabadsága kezdődnék.

Alkotmányos szabály az átfogó diszkriminációs tilalom, amely az „egyéb helyzet szerinti különbségtételt” is elutasítja, tiltja, ám az „esélyegyenlőtlenségek kiküszöbölését célzó intézkedéseket”, azaz a pozitív diszkriminációs lépéseket támogatja. Hogy jönnek össze ezek dohányfronton?


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 969 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x