Mikor kezdjük tanítani a gyermeket úszni?
Címlap / Szépség-Egészség / Mikor kezdjük tanítani a gyermeket úszni?

Mikor kezdjük tanítani a gyermeket úszni?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-19

Olyan kérdés ez, mintha azt kérdeznénk, mikor kezdjük tanítani viselkedni. Születése pillanatától vele vagyunk, és a mi viselkedésünk, bátorságunk, probléma-megoldásunk példa lesz előtte. Tehát születéstől tanulunk úszni is.  

Olyan kérdés ez, mintha azt kérdeznénk, mikor kezdjük tanítani viselkedni. Születése pillanatától vele vagyunk, és a mi viselkedésünk, bátorságunk, probléma-megoldásunk példa lesz előtte. Tehát születéstől tanulunk úszni is.

Legyen az első fürdetés nagy-nagy öröm mind a szülőnek, mind a babának. Mondjuk is ki hangosan, értelmesen: nagyon jó a víz, nagyon szeretjük, biztosan tartjuk a babát, támasztjuk a fejét, simogatjuk, otthon érzi magát a vízben.

Aki tudja – meri –, minél hamarabb fürödjön együtt a babájával, fektesse a combjára, beszéljen hozzá bátorítóan, és látni fogjuk, hogy az 1-2 napos csecsemő tágra nyitott szemmel néz a beszélőre, majd lassan megnyugszik, lehunyja a szemét, és teljesen otthon érzi magát a testmeleg vízben. Ülhet a vízben az apuka vagy a nagymama is, ha az anyuka még hat hétig nem ül fürdőkádban. De az is megfelel, ha a babakádban megnyugtatóan simogatjuk, és hagyjuk elnyugodni, semmit se siettetve.

Babaúszás
A babák ösztönösen becsukják a szájukat a vízben, ha időben hozzászoktatjuk őket a víz alatti együttléthez. Hat hónapos koruk előtt jól mozognak víz alatt, nyitott szemmel nézhetünk egymásra pár másodpercig a víz alatt. De feltétlenül teljes biztonságban tartsuk kezünkkel. A világ nagy városaiban van már babaúsztatás, melyre beiratkozhatunk gyermekünkkel, de elmehetünk egy-egy órára szabadon is megnézni, hogyan viselik a többi szülők és csecsemők. Ne felejtsük el, hogy nagyrészt tőlünk tanul a gyermek. Hat hónaposan már bevihetjük magunkkal hidegebb vízbe is, ha előzőleg hozzászokott. Figyeljük azonban, ő hogyan viselkedik, mert minden gyermek más, másképpen alkalmazkodik a hőmérsékletváltozáshoz, ha azt látjuk, hogy fázik, reszketni, félni kezd, sírva fakad, a szája kékül, remeg, ne erőltessünk semmit, kezdjük előröl a vízhez szoktatást. Legfontosabb, hogy a baba jól érezze magát közben.

Szabad vízben
Egy évesen már játszhat vízparton a gyerek. Még a Dunának is vannak olyan területei, ahol 1 másfél éves babák szüleikkel homokvárat építenek a sekély vízben. Érdemes meglátogatni a Szentendrei-szigetet, ahol minden nyáron családok sátoroznak kisgyermekekkel a homokos vagy agyagosabb partrészeken. A Balatonban is ismerünk lassan mélyülő részeket. Hagyjuk a gyermeket ki-beszaladgálni, fröcskölni, ásogatni, csak tekintetünkkel egy pillanatban se feledkezzünk meg róla. Tanítsuk meg, hogy ha elbotlik a vízben, lábával azonnal keresse a talajt. Hosszú figyelmes munka a szülő, tanár részéről, hogy megtanítjuk tájékozódni a vízben, néha elengedve a kezét, majd magunkhoz emelve megnyugtatón. Fontos a gyereknek, hogy a vízben továbbra is csukva legyen a szája, erre mindig figyelmeztessük, és ha bármitől megijed, védő karunkkal megnyugtassuk.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 7091 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x